Kebo podnio novu prijavu protiv Mahmuljina i Džaferovića

Vijesti 18. mar 201515:03 > 15:05
N1

Bivši potpredsjednik Federacije BiH (FBiH) Mirsad Kebo podnio je Tužilaštvu BiH novu prijavu zbog sumnje o počinjenom ratnom zločinu protiv penzionisanog generala Armije BiH Sakiba Mahmuljina i predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefika Džaferovića.

Prijava je podnesena zbog komandne odgovornosti za ubijanje zarobljenih Srba u okrugu Zenica i nezakonito držanje i mučenje u logorima Kamenica i Gostovići koje je imao odred “El Mudžahid”, kao i ilegalno držanje Srba u KPZ Zenica kao taoce za razmjenu za dva brata Sakiba Mahmuljina.  

Kebo je u izjavi Srni rekao da se svi podaci koje je naveo u prijavi nalaze u materijalima koje je ranije dostavio Tužilaštvu, a koje je obustavilo istragu.  

“U dokumentaciji jasno stoji ko je i šta radio, a ako nešto nedostaje neka pitaju građane koji se ne plaše da svjedoče, jer MUP Zeničko-dobojskog kantona ne može utvrditi da li navedeni svjedoci postoje. Jedan od njih, Zaim Jašarević preminuo je 2006. godine. To sam ja otkrio, a ne zaduženi organi bezbjednosti, jer nekima nije stalo do istine”, naglasio je Kebo.

On je naveo da se na ovaj korak odlučio i zbog “nadobudnih izjava Džaferovića i funkcionera SDA” i stalnog ubjeđivanja javnosti da je “on (Džaferović) pošten čovjek, a Kebo izdajnik bošnjačkog naroda”.  

Kebo je istakao da mu je stalo do istine i da se odgovorni izvedu pred sud pravde, jer samo to vodi ka istini i pomirenju.

“Ja volim svoj narod i zbog toga tražim da se utvrdi istina, jer ubice, dželati i kriminalci nisu moja braća i drugovi”, rekao je Kebo.

On je podsjetio da je optužen za učestvovanje u “monstruoznoj zavjeri” protiv formiranja novih organa vlasti.  

“Ja sam lice u postupku penzionisanja i nisam član niti jedne političke partije, niti sam u kontaktu sa njihovim liderima. Neka svako radi svoj posao i za to odgovara, ali izgleda to teško ide. Ali ići će”, kaže Kebo.