SAD žele da deportuju najmanje 150 ljudi zbog ratnih zločina

Vijesti 18. mar 201519:13 > 19:13
Tuzilastvobih.gov.ba

Državni tužilac BiH Goran Salihović razgovarao je danas s Marcusom Buschom, iz Ministarstva pravde SAD, o pitanju migranata iz BiH koji se suočavaju sa deportacijom iz SAD, zbog navodne umiješanosti u ratne zločine.

“New York Times” je u februaru izvijestio da su američki zvaničnici identifikovali oko 300 državljana BiH za koje vjeruju da prikrivaju svoju ulogu u balkanskim zvjerstvima, uključujući i genocid počinjen u Srebrenici jula 1995. godine, pa žele da deportuju njih najmanje 150, prenosi Reuters.

U izvještaju se navodi da bi broj osumnjičenih mogao da premaši 600, kada dokumetacija iz BiH postane dostupna. Mnogi od njih su bivši vojnici, a neki su sada državljani SAD.

Sastanak sa predstavnicma američkog ministarstva pravde bio je fokusiran na saradnju i razmjenu informacija između bh. tužilaštva i američkih vlasti, u vezi sa osumnjičenima za ratne zločine, koji su trenutno nastanjeni u SAD, navodi se u saopćenju tužioca u Sarajevu.

U saopćenju se dodaje da su tužioci i Sud za ratne zločine u BiH do sada procesuirali sedmoricu ljudi, koji su deportovani iz SAD.

Ti imigranti su bili među izbjeglicama koje su bježale od nasilja u BiH, nakon rata, koji je odnio oko 100.000 života.