Kako su migranti pobjegli iz centra kojeg 24 sata čuvaju stražari

N1

Odbjegli migranti iz Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu ne predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, procjena je Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Još uvijek nije poznato kako su uspjeli pobjeći, ni da li postoji odgovornost zaposlenih u Imigracionom centru. Centar je najčuvaniji-zatvoreni tip smještaja za osobe koji nisu državljani BiH, a koji predstavljaju neku vrstu opasnosti.

Pod, za javnost nepoznatim, okolnostima iz strogo čuvanog Imigracionog centra u Istočnom Sarajevu pokušalo je pobjeći petnaest osoba. Njih šest je uspjelo napustiti ove zidine. A u potragu za njima uključili su se MUP RS-a i MUP KS-a.

“Juče u poslijepodnevnim satima zatražena je asistencija od strane službenika koji radi na obezbjeđenju u Centru. Rekao je da je pronašao jednu osobu, i asistenciju su pružili policijski službenici iz CJB Novi Grad”, kaže Suvada Kuldija, portparol MUP KS.

U međuvremenu su pronađena i druge osobe. Nakon čega je Služba za strance obavijestila MUP-ove da se traga za dvije osobe. Radi se o osobama koji su u Centar premješteni iz Bihaća i Mostara.

Iz Službe za poslove sa strancima koja rukovodi Centrom nismo dobili odgovor, kako je moguće da iz objekta kojeg 24 sata čuvaju stražari i koji je pod video nadzorom pobjegne pet migranata. Nisu odgovarali na naše telefonske pozive, ali ni pismeni upit.

Ko je zakazao, i kako je do bjekstva došlo? Odgovor nismo dobili ni od resornog ministra. No Dragan Mektić, pojašnjava da bezbjednosne službe na nivou Bosne i Hercegovine nemaju dovoljan broj službenika.

“Ne vidim zašto je suština u tome kako su pobjegli, to će utvrđivati naša unutrašnja istraga, grube nepažnje itd. Kuda se provukao, ja bih sada trebao objašnjavati za svakoga od njih kako je pobjegao”, poručuje Mektić.

Odbjegli migranti, prema procjeni Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine ne predstavljaju direktnu opasnost za građene BiH. Oni koji se dovode u vezu sa terorizmom, kaže Mektić, pod posebnim su režimom u Centru.

“Tih pet što se povezuju sa terorizmom, oni su i sada u imigracionom centru. Sa našim partnerima iz Međunarodne zajednice radimo da zadokumentujemo čitavu njihovu pozadinu, da utvrdimo nesumnjivo njihov identitet. Vidjećemo da li će ih neko potraživati zbog te aktivnosti ili ćemo mi nešto raditi”, dodaje Mektić.

Imigracioni centar je praktično zatvor za sve one koji predstavljaju opasnost, a nisu građani BiH, i iz bilo kog razloga na mogu biti procesuirani pred sudovima u BiH. U njemu borave i oni koji su po readmisiji vraćeni u BiH i čekaju da se njihov status definiše.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android |iPhone/ iPad