"Načelo konstitutivnosti nadređeno svim drugim ustavnim načelima"

Vijesti 15. mar 201918:58 > 19:12
N1

Završen je skup u Neumu na kojem su akademska zajednica i političari, uglavnom HNS-a, govorili o Evropskom ustavu za Bosnu i Hercegovinu i legitimnom predstavljanju u institucijama vlasti BiH, ustavnim promjenama i evropskom putu. Međutim, istinske polemike o Evropskom ustavu za BiH, presudama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH nije bilo. Poručeno je i da bez promjene Ustava i evropske budućnosti, Bosna i Hercegovina ostaje zemlja sukoba.

U zaključcima skupa u Neumu navodi se kako je načelo konstitutivnosti ustavno načelo nadređeno svim drugim ustavnim načelima i zakonima na svim nivoima vlasti. Izmjene Izbornog zakona trebaju omogućiti jednak tretman svim građanima u organima građanske reprezentacije, konstitutivnim narodima pravo u organima kolektivnog predstavljanja, Predsjedništvu BiH, Domovima naroda, Vijeću naroda. Kada je u pitanju političko-administrativni ustroj on treba biti usklađen sa evropskim pravnim stečevinama.

Legitimno predstavljanje naroda, prije svega hrvatskog, te dominacija Bošnjaka u organima vlasti, dominiralno je u gotovo svim izlaganjima panelista, federalizam kao jedan od načina kako ostvariti jednakopravnost u govoru Dragana Čovića, koji ipak nije išao u detalje.

No za razliku od prethodnih skupova bilo je i panelista koji smatraju kako bi treća federalna jedinica upravo imala ogromne posljedice po hrvatski identitet.

Profesor Mato Arlović smatra kako konstitutivnost treba biti ispoštovana na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine koja bi mogla biti jedna izborna jedinica, no podršku za ovakve stavove nije imao.

Za razliku od prethodne dvije godine u zborniku radova koji su predstavljeni na skupu našlo se mjesta i za tri stručna rada profesora sa sarajevskog i banjalučkog univerziteta, iako su, tvrde organizatori, mnoga ugledna imena bila pozvana. No istinske polemike o Evropskom ustavu za BiH, presudama Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH nije bilo.

Više detalja ima Tina Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad