Ahmić za N1: Povijesna presuda Karadžiću, optimistična očekivanja

Vijesti 19. mar 201917:50 > 18:05
N1

Bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom Amir Ahmić je za N1 kazao je sutrašnja presuda Radovanu Karadžiću povijesna i da je optimističan sa očekivanjima.

“Mislim da je to povijesna presuda. Moja očekivanja su optimistična. Očekujemo da Žalbeno vijeće potvrdi deset tačaka optućžnice i nadamo se da će promijeniti jednu tačku optužnice da nije bio genocid u sedam općina BiH i da nije bio UZP u kojem je učestvovao Slobodan Milošević”, kazao je Ahmić.

Od početka formiranja Tribunala tužilaštvo dokazuje genocid u cijeloj BiH. Nadamo se da će u ovom žalbenom postupku, mi očekujemo najprije u Prijedoru da će biti dokazan genocid. Nadamo se da će presuda, ne samo obuhvatiti UZP sa Slobodanom Miloševićem, nego da će promijeniti i kaznu Karadžiću koji je osuđen na 40 godina. Vi se sjećate da su naveli da se on povukao sa svih pozicija 1996. godine i da je imao dobro vladanje u pritvorskoj jedinici Sheveningen. Mi smatramo da to nisu argumenti, ja sam optimista i u promjeni kazne“, dodao je Ahmić u razgovoru za N1.

Koliko je realno da se proces vrati na početak?

“Ne bih komentarisao izjave advokata, sjećam se presude šestorki i Prliću da je jedan od advokata izašao i kazao da će mnogi biti iznenađeni presudom. Ja smatram da je prvostepena presuda itekako jaka, da je argumentirana i da teško može doći do bilo kakve promjene. Mi smo ubjeđeni da će biti potvrđeno svih deset tačaka optužnice iz prvostepene presude, da će biti potvrđen genocid i dokazan UZP”, smatra Ahmić.

Političke posljedice presude?

Ja mislim da što se tiče političke situacije, u momentu kada vi imate stalno negiranje, u Srbiji koja pokazuje da negira nasljeđe Haškog tribunala. Vrlo je teško da oni koji su u BiH a sprovode politiku Beograda i Zagreba, da oni žele i razmišljaju da mogu implementirati rezultate presude. Vrijeme radi, presude ostaju i nadam se da će biti vrijeme kada će neko uvažiti ono što je Tribunal ovdje uradio“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad