Ramulić za N1: Zašto je Tomašica otvorena tek 2013.

Vijesti 20. mar 201910:21 > 10:31
N1

Edin Ramulić iz Fondacije za izgradnju kulture sjećanja Prijedor, za N1 je kazao da ne očekuje neka velika iznenađenja kod izricanja drugostepene presude Radovanu Karadžiću.

Ramulić je naglasio doprinos pravosudnih institucija.

“Zahvaljujući Međunarodnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, Sudu BiH i banjalučkom Okružnom tužilaštvu, mi imamo sada situaciju da niko dobronamjeran i zdravorazumski u Prijedoru ne negira postojanje logora, masovnih grobnica, postojanje masovnog progona, masovnih ubistava, pa i silovanja”, kazao je.

Komentirao je i činjenicu da je Karadžić prvostepenom presudom oslobođen optužbe za genocid u Prijedoru i još šest općina.

“Mi smo imali jednu vrstu hendikepa da smo bili izdvojeni kao jedna tačka kao Srebrenica, da bi se možda tu i našlo dovoljno dokaza. Mislim da je više razloga tu, što institucije BiH nisu dovoljno učinile da ta tačka optužnice i svi drugi dokazi budu vjerodostojniji”, kazao je.

Naglasio je da je država najviše zakazala u kasnom otvaranju masovne grobnice Tomašica, što bi bio jedan od ključnih dokaza na suđenju.

“Ta grobnica je otkrivena 2004. godine, to je opštepoznata činjenica, ali je otvorena i ekshumirana tek 2013. Zašto? To treba pitati Amora Mašovića”, kazao je.

Podsjećamo, drugostepena presuda bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću trebala bi biti izrečena danas pred Mehanizmom međunarodnih kaznenih sudova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad