Tromp: Od početka se moglo vidjeti da Karadžiću nije svejedno

Vijesti 20. mar 201915:44 > 15:51
N1

Ne znam kako se to vidjelo na TV, ali kamere su prikazivale uglavnom njega i njegov advokatski tim i od početka se moglo vidjeti da mu nije svejedno, kazala je za N1 Nevenka Tromp, bivša uposlenica Međunarodnog suda pravde u Hagu te profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu.

“Kako je sudija početo čitati presudu i mislim da je vrlo brzo postalo jasno da se odbija svaka tačka žalbe. To se primjetilo ne samo na njemu, nego i na Peteru Robinsonu, njegovom advokatu”, kazala je Tromp.

“Za Karadžića je najvažniji dio tog žalbenog postupka upravo to kako će se pravno kvalifikovati genocid i da li će Tribunal napraviti pomake i zaokružiti taj dio za genocid i dokazati da je to bio genocidni proces”, dodala je.

“Ova presuda me ne iznenađuje jer nije bilo nikakvih pomaka, reproducirale su se stvari utvrđene u drugim slučajevima. Pravna naracija i sudska naracija i istina o genocidu u BiH se završila na nivou RS, Pala i Banjaluke i da su čak osuđenici za genocid poput Tolimira, Beare osuđeni na genocid kao generali RS. Oni su bili generali JNA, poslije toga su postali vojnici Jugoslavije i u toj funkciji su bili detaširani u vojsku RS i njihovi dosjei se nalaze u arhivima vojske u Beogradu. Tu piše tačno razdoblje za koje su primali beneficirani radni staž”, smatra Nevenka Tromp.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad