Pavić, Đokić i Čavić reagovali na presudu Radovanu Karadžiću

Vijesti 20. mar 201917:53 > 17:55
N1

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Haagu danas je izrekao presudu Radovanu karadžiću kojom je proglašen krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine i osudio ga na doživotnu robiju.

Predsjednik SP Petar Đokić rekao je povodom presude kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotni zatvor da “Srbi koji su živjeli na ovim prostorima ne mogu prihvatiti takvu vrstu krivice zato što je Karadžić bezbroj puta djelovao potpuno drugačije od onoga što je navedeno u optužnici, a sada i u presudi”. 

“Haški sud kao politički sud opredijelio se da sudi na takav način. Važno je da je Srbija i kroz ovaj proces isključena iz bilo kakve veze sa izvršenjem krivičnih djela ratnog zločina na prostoru BiH. I to je jedna od dimenzija da je makar nešto taj sud uvažio kao činjenicu”, izjavio je Đokić Srni.

On je napomenuo da ljudi u Republici Srpskoj tačno znaju šta se ovdje dešavalo u periodu 1991. do 1995. godine i ko je svojim djelovanjem uzrokovao početak rata, ko se opredijelio za rat, a ne za mir i ko je u periodu rata žrtvujući svoj narod težio da ostvari politike ciljeve kroz rat.

“Nažalost, Haški sud se ne bavi tim pitanjima i zato su sve političke lidere muslimana oslobađali ili su ih minimalno kažnjavali ili čekali da umru i da zaključe slučajeve koji su u vezi sa njima”, naglasio je Đokić. 

Drugostepena presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izrečena danas pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu “predstavlja tužan kraj ovog suda koji će ostati upamćen u međunarodnoj praksi da nije sudio po zakonu”, smatra predsjednik DNS-a Marko Pavić.

“Međunarodni sud u Hagu, onako kako je počeo svoj rad, pod raznim političkim pritiscima, pretvorio se u politički sud, danas je i svoj rad zaključio kao politički sud koji nije sudio po pravu, pravdi i zakonima, nego po političkim, državnim i ne znam čijim nalozima sa strane”, rekao je Pavić Srni.

On je dodao da bi sud i njegove presude uvijek trebalo da dovedu do pomirenja ljudi. 

“Ova presuda i presude koje je taj sud izricao, naročito Srbima, samo su još više udaljile narode u BiH jedne od drugih i ovo je još jedan udar na međunacionalne odnose u BiH”, rekao je Pavić.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da je presudom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, kojom je nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, još jednom potvrđen politički karakter ovog suda. 

“Sa biološkog stanovišta, kazna od 40 godina za Karadžića je jednaka doživotnoj, ali sa simboličkog stanovišta ovo je politička poruka, a ne presuda”, rekao je Čavić Srni.

On smatra da je “doživotna robija ocjena svih događanja na prostoru bivše Jugoslavije i uloge Srba generalno u njoj, te da reagovanja koja se čuju iz bošnjačkih političkih krugova potvrđuju njihovu pristrasnost”.

“Ovo je razočaravajuće za pravdu, a za nas jasna poruka na koji način su generalno kvalifikovani kroz političku dimenziju svi ratni događaji u raspadu Jugoslavije od 1991. do 1995. godine”, rekao je Čavić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad