Janja Beč Neumann: Svijest o genocidu je pitanje očuvanja ljudske supstance

Vijesti 20. mar 201921:24 > 21:29
N1

Janja Beč Neumann, sociologinja i istraživačica genocida za N1 je kazala da su strategije državnih institucija poricanje genocida, te da ima nadu da će državni režimi i institucije prestati da to poriču.

“Neće se to desiti samo od sebe. Znati o genocidu, to moramo da znamo. Znati o genocidu je strašno, ne znati je još strašnije. Moram da imam nadu da će se desiti taj projekt, i da će ti državni režimi i institucije prestati da poriču”, kazala je Beč Neumann.

“Zašto je elitama u regionu u interesu da se išta promeni – jer se oni onda ruše. Ide jedna druga priča, nemaju više moć. Moja nada ide u pravcu da ne govore samo zločinci, dajte glas i slabijoj strani”, poručila je.

“Stvaranje svijesti o genocidu je pitanje očuvanja ljudske supstance”, zaključila je.

VEZANE VIJESTI

Anto Nobilo je kazao da u tom pravcu treba djelovati.

“Tribunal je propustio danas utvrditi odgovornost Srbije i Slobodana Miloševića. Što se tiče osude, mi ovdje nismo imali kapitulaciju niti jedne strane. Zato to ide sporo”, kazao je Nobilo.

Mirsad Tokača je poručio da dokle se ne eliminiraju oni koji zagovaraju mržnju i neofašizam to se ne može desiti.

“Neće se Republika Srpska razmontirati. Srpski narod ne može biti kolektivno odgovoran, ali se moraju distancirati i nadoknaditi štetu svim obiteljima poginulih”, poručio je direktor Istraživačko-dokumentarnog centra.

Gosti Pressinga na N1 nakon pravosnažne presude Radovanu Karadžiću bili su Mirsad Tokača, direktor Istraživačko-dokumentacionog centra, Anto Nobilo, advokat i Janja Beč Neumann, sociologinja i istraživačica genocida. 

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) danas je izrekao pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad