Nuhanović za N1: Ako ne može donijeti nešto bolje, čemu onda presuda

Vijesti 21. mar 201909:41 > 10:51
N1

Hasan Nuhanović, preživjela žrtva genocida u Srebrenici, za N1 je komentarisao drugostepenu presudu Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor.

Nuhanović je kazao da nema odgovor na pitanje je li zadovoljan presudom, jer je Karadžić osoba koju nikad lično nije sreo u životu.

“Kao građanin BiH, nadam se da presuda može donijeti nešto bolje. Ako ne može donijeti nešto bolje, čemu onda presuda”, istakao je.

Tvrdi da ova presuda ne znači kraj trauma kroz koje prolaze članovi porodica žrrtava koje se i dalje suočavaju sa počioniocima na sudu.

“Neki dan mi čovjek kaže da ne želi da svjedoči, smatra da je istraga za ratni zločin na Romaniji dovela do toga da se osjeća da mu je život ugrožen. Ja njemu kažem, a šta je sa mnom? Ja sam stalno prisutan sa tom temom, ne zato što hoću, već zato što su me okolnosti dovele u takvu situaciju. Kaže on meni – pa dobro tebi rat nikad nije stao. Šta sad? Postoji jedan dio populacije BiH koji je dužan da nosi to sve i dalje, dok ovi drugi mogu da povuku ručnu i da budu na ‘stand by'”, ispričao je Nuhanović gostujući u Novom danu.

Kazao je da što se ličnog nivoa tiče, njega više boli činjenica da osoba koja je najvjerovatnije ubila njegovu majku radi u jednoj bh. instituciji u Sarajevu.

“Karadžić je jedan djed od 73 godine koji će ostatak života provesti u zatvoru. Ono što je on uradio dok je imao moć, ostaje i sad i ostaće kao posljedica koja je na naše živote uticala i uticaće u skorijoj i daljoj budućnosti”, istakao je.

Nuhanović smatra da je u BiH još uvijek potrebno prisustvo međunarodne zajednice, zbog retorike koja je prisutna u regionu, dodajući da obećanje MZ dato 1945. godine kada je rečeno da nikad više neće biti holokausta nije ispunjeno.

“Minimum korisnosti presude za genocid treba da bude to da ja svojoj kćerki mogu da kažem: ‘Nemoj se plašiti, neće više biti genocida na ovom prostoru’. Da li ja mogu to svojoj kćerki da kažem?”, upitao se.

Izrazio je nadu da će ova presuda doprinijeti relaksaciji odnosa, dodavši da ovaj termin više odgovara od termina pomirenja, za koji smatra da nije primjeren.

“Politika je ta koja dodatno komplikuje odnose. Kad bi imali jednu konstruktivnu i mirnodopsku politiku na svim stranama,a ne vidim da će se to dogoditi, opet bi imali problem sa suočavanjem sa prošlošću, ali bi imali jednu zajedničku platformu za dobrobit svih nas”, kazao je.

Nuhanović je komentarisao i aplauz u sudnici nakon što je pročitana presuda Karadžiću.

“Ne postoji razlog da presuda Karadžiću izazove bilo kakav osjećaj euforije kod bilo koga u ovoj državi. Ne možemo imati trijumfalizam ni na jednoj strani nakon presude, jer radi se o jednom užasno tragičnom događaju, koji je ovaj bosanskohercegovački narod unazadio za nekoliko desetljeća. Nema nikakve potrebe ni razloga da aplaudiramo. Nekon genocida i presude za genocid se ne aplaudira”, naglasio je Hasan Nuhanović u razgovoru s Ivanom Crnogorac.

Podsjećamo, Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) izrekao je pravosnažnu presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH u periodu između 1992. i 1995. godine. Sudija je rekao da je Karadžić kriv za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja te ga osudio na doživotni zatvor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad