Jedan rudar poginuo, a drugi povrijeđen u rudniku Han Bila

Vijesti 20. mar 201508:33 > 08:37
Freeimages

U nesreći u Rudniku mrkog uglja "Abid Lolić" u Han Biloj kod Travnika do koje je došlo sinoć oko nešto prije 22 sata, smrtno je stradao jedan rudar, dok je drugi povrijeđen.

Kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona u 21:40 sati u PS Travnik dežurni medicinski tehničar bolnice Nova Bila prijavio je da je u bolnicu dovezeno beživotno tijelo rudara rudnika mrkog uglja „Abid Lolić“ Han Bila.  

Radi se o E.S. rođenom 1980. godine iz mjesta Han Bila, općina Travnik.

Prema nezvaničnim informacijama, poginuo je rudar Elvedin Sažić.

Po zaprimljenoj prijavi na mjesto događaja izašla je patrola policije koja je u razgovoru sa odgovornim osobama u rudniku, doznala da je u rudarskoj nesreći smrtno stradao rudar, dok je drugi rudar inicijala R.H. rođen 1985. godine iz mjesta Pode, općina Travnik, lakše povrijeđen.

Mjesto događaja obišao je i dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Travnik, a uviđaj će biti izvršen danas.

Nesreća uzrokovana obrušavanjem kamena

Rudar rudnika “Abid Lolić” kod Travnika poginuo je navjerovatnije nakon što ga je u glavu pogodio kamen koji se obrušio, izjavio je Vehbija Nurković, rukovoditelj Službe za zaštitu na radu rudnika “Abid Lolić”.

“Najvjerovatnije se u jednom dijelu jame obrušio kamen, što je uobičajeno u rudnicima. Nažalost, kamen je pogodio rudara u glavu zbog čega je preminuo”, kazao je Nurković.

Po njegovim riječima, nesreća se dogodila u jami Grahovčići na blizu 300 metara dubine, a više informacija o okolnostima pod kojima se dogodila bit će poznato nakon što federalni rudarski inspektor obavi očevid.