''Izjave hrvatske predsjednice razumljive, želi novi mandat''

Vijesti 25. mar 201914:13 > 14:27
N1

Emil Karamatić, novinar BH Radija 1, za N1 je komentarisao izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina, nego najstariji konstitutivni narod.

Karamatić je kazao da ako se pogleda koliko je ostalo do predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, izjave Grabar-Kitarović je potpuno razumljive, jer je naumila da dobije još jedan mandat.

“Ovo druženje koje je ona imala sa predstavnicima raznoraznih udruga i organizacija iz BiH, više me podsjeća na neko pjesničko druženje, tako da je njen govor bio u toj intonaciji. Međutim, moram istaknuti da u predizbornim vremenima na prostorima Balkana, pogotovo kod nas u BiH, Hrvatskoj pa čak i Srbiji, sve češće imamo te izjave povjesničara i genetičara”, naveo je.

Karamatić tvrdi da kad su pitanju nadmudrivanja sa domovinama, ne vjeruje u termin domovina.

“Ja vjerujem samo u državu kao instituciju, a domovina je pjesnički termin kojeg najčešće zloupotrebljavaju političari od prilike do prilike. Država ili jesi ili nisi, a ta priča o domovinama, o domoljublju i takvim glupostima, to može samo poslužiti u datom trenutku da bi se napravio problem onom narodu o kojem najviše priča ili o onome koji živi do tog naroda”, istakao je.

Upitao se šta to znači da su Hrvati najstariji narod u BiH.

“Najstariji i šta sad? Šta ćemo s tom izjavom? Ne znam ko savjetuje Kolindu Grabar-Kitarović da joj kaže da takve izjave daje. Mi smo imali toliko šala od devedestih godina ko je najstariji. Ja sam našalio pa rekao da čak nisu više Srbi najstariji , odnosno, sad su Hrvati, pa amebe pa tek onda Srbi”, kazao je.

Podsjećamo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je u subotu da su Hrvati najstariji konstitutivni narod u BiH i jedan su od stupova moderne hrvatske države, što je izazvalo brojne reakcije u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/ iPad