Teroristički napad: Odgođeno obnovljeno suđenje Čauševiću

Vijesti 20. mar 201513:21 > 13:24
Screenshot YouTube

U Sudu BiH ni danas nije počelo obnovljeno suđenje Harisu Čauševiću, optuženom za teroristički napad na Policijsku upravu u Bugojnu 27. juna 2010. godine, nakon što je odbrana zatražila izuzeće kompletnog Sudskog vijeća Apelacionog odjela Suda BiH, kojim predsjedava sudija Tihomir Lukes.

Ifet Feraget, jedan od Čauševićevih advokata, rekao je da je provjerama utvrđeno da je sudija Senadin Begtašević, koji je zamijenio sudiju uhapšenu u akciji “Čekić” Azru Miletić, postupao u predmetu protiv Rijada Rustempašića kada su kao svjedoci saslušani Adnan Čaušević i Mirsad Huseinbegović, čije je svjedočenje, kako kaže, bitno u ovom slučaju.

“Takođe, sin sudije Begtaševića dugo je radio kao stručni saradnik tužioca Sene Uzunović u predmetu protiv Rustempašića i, s obzirom na okolnosti, postoji sukob interesa”, naveo je Feraget.

On je rekao da do danas Tužilaštvo BiH nije dostavilo sve dokaze koje je odbrana tražila.

Izuzeće sudije Tihomira Lukesa zatraženo je, kako je obrazložio Feraget, zbog toga što je 17. novembra i 1. decembra 2014. godine Lukes rekao da će se riješiti pitanje o nedostavljanju dokaza odbrani, ali se to nije desilo.

“Upustili smo se duboko u dokazni postupak i sudija Lukes nije postupio u skladu sa odlukom Sudskog vijeća”, rekao je Feraget, dodajući da izuzeće sudije Dragomira Vukoje traži iz istih razloga.

Tužilac Dubravko Čampara tvrdi, međutim, da su svi dokazi dostavljeni odbrani, odnosno da je odbrana dobila sve što je tražila po naredbi Suda.

“Tražim od Suda da se ova odbrana kazni, jer je ovo zloupotreba i odugovlačenje. Mi se od novembra bavimo izuzećem. Tražim da se ovo prekine i da se o ovome upozna predsjednik Suda”, rekao je Čampara.

Novo ročište zakazano je za 27. mart.

Čauševiću je ukinuta prvostepena presuda prema kojoj je osuđen na 45 godina zatvora zbog terorističkog napada na Policijsku stanicu u Bugojnu.

U aktiviranju eksplozivne naprave 27. juna 2010. godine poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, teško je povrijeđena njegova kolegica Edina Hindić, a lakše je povrijeđeno još pet policajaca.  

Optužnica tereti Čauševića da je tog dana postavio eksplozivnu napravu na zid zgrade Policijske uprave u Bugojnu, a osim njega za ovo krivično djelo teretio se i Naser Palislamović, koji je prasnažno oslobođen svih optužbi.