Kazaz: Izetbegovića neko dobro nasavjetovao, prvi put odigrao mudro

Vijesti 28. mar 201912:53 > 12:54
N1

Stranka demokratske akcije je trijumfovala odlukom Demokratske fronte. SDA je nakon izbora bila potpuno zbunjena, politički gubitnik, ali je uspjela pobijediti na klasičan bosansko-šibicarski način, ocijenio je univerzitetski profesor Enver Kazaz, koji je bio gost Newsrooma na N1.

Odluka Demokratske fronte da pregovara o ulasku u vlast izazvala je velike reakcije u javnosti. Kazaz je zaključio da je ova stranka počinila “političko samoubistvo”, a da je predsjednik DF-a Željko Komšić “okrnjio potencijal” koji je imao Bh. blok.

“Uzimajući u obzir argumente koje je imao DF meni to liči na političko samoubistvo. Njihovi argumenti su uglavnom patriotske naravi i stalno se govori o nekoj krizi. Taj kvazipatriotski diskurs je neka vrsta propagandnog balona”, kazao je gost N1.

Podsjetio je na ranije izjave Željka Komšića kada je poručivao kako nikada neće ići u koaliciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

“Komšić je govorio kako neće ići u kolaciju sa SDA, HDZ-om i SNSD-om, pa je pokrenuo čitavu propagandu da Bh. blok uđe u vlast i tu se postavlja pitanje šta je stvarni interes DF-a. Bh. blok je bio generacijski projekat. Težak je to bio posao. Trajalo je od marta prošle godine, nagledali smo se svašta. Težak je to bio posao za intelektualce. Moja generacija, koja je poražena, pokušala je u nasljeđe ostaviti bilo kakvu političku alternativu. Bh. blok je ogroman potencijal, a gospodin Komšić je, na žalost, okrnjio taj potencijal”, istakao je Kazaz.

Izrazio je nadu kako će druge dvije stranke koje čine Bh. blok, SDP i Naša stranka, razviti taj lijevi, multietnički potencijal…

“A Komšić će uću u povijest kao neko ko je ugrozi ovaj potencijal. Znamo kome je Komšić govorio da je u ratu bio u sefu i sada ti kojima je govorio kažu da je Komšić kukavica. SDA po provjerenom receptu SNSD-a pokušava uništiti opoziciju. Ovako su SDP i Naša stranka spasili opoziciju. Danas je opozicija mnogo važnija zato što može kontrolirati vlast i održavati nadu. Ako ukinemo nadu možemo se kolektivno iseliti”, poručio je profesor.

Kazaz je ocijenio kako je Stranka demokratske akcije trijumfovala potezom DF-a i pohvalio je predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na prvom mudrom potezu od kada je došao na čelo ove stranke.

“SDA je trijumfovala, ona je bila realno gledajući potpuno zbunjena, politička gubitnica, ali je SDA pobijedila na klasičan bosansko-šibicarski način. Oni mogu zadovoljno trljati ruke. Svjesni su da Komšić i drugi jačaju SDA. Ta stranka je spašena i gospodin Izetbegović konačno je mudro odigrao, neko ga je dobro nasavjetovao, i dobio je ovu partiju šaha. Potpuni gubitnik sa matom nad glavom je Komšić”, kazao je na kraju Enver Kazaz.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad