Mektić: Drugo je sada pitanje do čega smo mi došli i čime mi raspolažemo

N1

Izvještaj o izjavi trojice državljana BiH koju su dali u ambasadi Bosne i Hercegovine u Sloveniji, stigao je u Sarajevo. Nakon što prime pošiljku iz Ministarstva inostranih poslova poručuju da će biti proslijeđena nadležnim službama. Sadržaj izjave neće se u javnosti komentarisati, kao ni to da li se radi o licima koja su navodno vrbovana od Hrvatske SOA-e. Ministar sigurnosti kaže, u sve treba uključiti i Hrvatsku i do kraja otkriti šta se dešavalo.

Ministarstvo inostranih poslova neće javnosti predočiti šta su izjavila tri državljanina BiH u Ambasadi u Sloveniji. Sadržaj pošiljke proslijediće dalje.

“Mi iz ministarstva nećemo davati bilo kakve informacije o sadržaju tih izjavu i sadržaju te zabilješke, zbog toga što to nije nešto što je u nadležnosti ministarstva”, rekao je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Resorni ministar čeka izvještaj iz Slovenije. Određena saznanja ima, ali ne otkriva mnogo o licima koji su dali izjavu u Ambasadi BiH u Sloveniji.

“Da su tri naša državljanina tražila neku vrstu zaštite u ambasadi BiH u Sloveniji. Čekamo sada da dobijemo informaciju od ministarstva vanjskih poslova. Kad dobijemo tu informaciju, vidjećemo šta stoji u toj informaciji i provjerićemo navode iz te informacije”, kazao je Dragan Mektić, Ministar bezbjednosti u BiH.

Druga informacija, ona koju je pripremilo državno ministarstvo bezbjednosti već je u Predsjedništvu BiH. To je izvještaj o aktivnostima obavještajne službe Hrvatske, te o navodnom vrbovanja bh. državljana za krijumčarenje oružja u BiH. O svemu će se raspravljati na narednoj sjednici. Istu informaciju resorni ministar Mektić prezentovao je danas Savjetu ministara. Kaže, da u svemu ne treba isključivati hrvatsku stranu, koja je priznala da je razgovarala sa određenim licima iz BiH. Mektić dodaje i ovo:

“Nisu uopšte demantovali to. Naravno da je bilo za očekivati da tako nešto neće u potpunosti i otvoreno da priznaju. A drugo je sada pitanje, do čega smo mi došli i čime mi raspolažemo i do kojih saznanja smo mi došli.”

Novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je aferu razotkrio, kaže kako nema sumnju da je Hrvatska vrbovala i ucjenjivala građane BiH. Kaže, samim tim što je H.Č koji je prvi govorio o navodnom vrbovanju od strane Hrvatske, saslušan u Tužilaštvu BiH, pokazuje da je njegovo istraživanje tačno i da su u Hrvatskoj vrbovani, kako kaže, bespomoćni građani BiH.

“Ovaj svjedok H. Č. je bio bosanskohercegovački državljanin koji je dobio urednu vizu na teritoriji Republike Slovenije. Njihove tamošnje službe su ga provjerile. Dali su mu vizu i radnu dozvolu. I on ide preko teritorije Hrvatske, određeno vrijeme i onda ga počnu zaustavljati sve češće i češće, sve ga duže zadržavaju na granici i natjeraju ga na kraju i kažu mu “ukoliko ti ne pristaneš na saradnju, dobićeš zabranu prolaska kroz teritoriju Hrvatske”, istakao je Avdo Avdić, novinar portala Žurnal.info.

Od svjedočenja H.Č, sve je više građana BiH koji se javljaju i tvrde da su doživjeli sličnu sudbinu, a nakon što bi odbili da budu dio ove priče, morali bi napustiti Hrvatsku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad