Poruka Bakira Izetbegovića Tužilaštvu Bosne i Hercegovine

Vijesti 30. mar 201917:19 > 18:21
REUTERS/Benoit Tessier

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razmatraće sadržaj povjerljive Informacije koju je dostavilo državno Ministarstvo bezbjednosti o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske i generalnog konzula Hrvatske u BiH. Da bi zauzeli stav potrebno je utvrditi činjenice, izjavio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH. Paralelno s tim, državno tužilaštvo provodi istragu u ovom slučaju, a iz Hrvatske stiže poruka predsjednice kako nema namjeru "poticati propagandu pojedinih političkih krugova u BiH".

Povjerljiva informacija državnog Ministarstva bezbjednosti tek će se naći na dnevnom redu članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nepohodno je utvrditi činjenice, kazao je član Predsjedništva Šefik Džaferović govoreći o obvještajnoj aferi, informacijama medija, navodima i svjedočenjima državljana BiH – o ispitivanju, protjerivanjima iz Hrvatske, pokušajima vrbovanja.

“Najbitnije je utvrditi činjenice. Ukoliko se pokažu tačnim te činjenice, što možemo da čujemo i u javnosti, onda možemo slobodno da kažemo da je to jedan nedopustiv odnos institucija susjedne države prema državljanima Bosne i Hercegovine i to će svakako imati određene reperkusije. Ali, dozvolite da okončamo posao, da utvrdimo činjenice i da vidimo o čemu se zaista radi”, ističe Džaferović.

Džaferovićev stranački kolega – predsjednik Stranke demokratske akcije, koja je o ovome raspravljala na Glavnom odboru, kazao je da se riječ o pokušajima destabilizacije Bosne i Hercegovine.

“Optužbe da ovdje ima nekih 10 hiljada radikala, sad se pokušavaju faktički namjestiti. Pošto je predsjednica izrekla takve stvari, sad to SOA pokušava na terenu dokazati podmetanjem nekih eksploziva po džamijama, itd. Naše bh. tužilaštvo onako kakvo je – predvođeno Tadićkom, ustremilo se na Mektića, na sigurnosne službe, dakle oni njih ispituju ko da su oni nešto krivi, ispituju njihove diplome, itd. Neće tu moći jednostavno tu istinu gurnuti pod tepih. Dakle, imaju jasna svjedočenja ljudi data u kameru i ja očekujem da se to presudi na pravi način”, poručuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

“Dakle, govorila sam o tisućama ekstremista u BiH i u području jugoistoka Evrope što je potvrđeno i u međunarodnim krugovima. Što se tiče pitanja oko uloge SOA-e, uopće nemam namjeru sudjelovati niti poticati propagandu pojedinih političkih krugova u Bosni i Hercegovini”, tvrdi Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske.

Da je od njega traženo da daje informacije o selefijama i mesdžidu u naselju Gračanica kraj Živinica u koji odlazi – za N1 je svjedočio Omer Durić. Ranije su svjedočile i osobe iz okoline Zenice i Travnika koje su protjerane iz Hrvatske uz obrazloženje da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Aferu je razotkrio portal Žurnal.info i objavio svjedočenje pripadnika selefijskog pokreta H. Č. iz Zenice. Od saradnje sa obavještajcima iz Hrvatske, prema vlastitim navodima, odustao je kada su prošle godine tražili da iz Doboja do mesdžida Stranjani kod Zenice prenese oružje. Hrvatska SOA potvrdila je kontakt, a navode o vrbovanju negirala.

“S tim osobama naravno da je SOA razgovarala i nadalje hoće razgovarati jer moramo radi vlastite sigurnosti i sigurnosti naših susjeda, Evropske unije i NATO saveza. I dalje ćemo razgovarati. Vrlo je zanimljivo, očekujemo odgovor… Mi smo sa H. Č. razgovarali, znamo ko je i mi smo o tome obavijestili našu partnersku službu u Bosni i Hercegovini. Dali su nam jasan odgovor”, kazao je ranije Daniel Markić, direktor SOA-e (21.03.2019.).

U Tužilaštvu BiH, koje je pokrenulo hitnu istragu, saslušan je svjedok H. Č., novinar Žurnala Avdo Avdić, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, državni ministar Dragan Mektić. Saslušani su i Mektićev zamjenik Mijo Krešić, te novinar Mato Đaković koji su Žurnalove navode negirali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad