Saša Leskovac za N1: Povorku ponosa bi trebali podržati kao oblik protesta

Vijesti 02. apr 201917:53 > 20:03
N1

Saša Leskovac iz Agencije za ravnopravnost spolova za N1 je kazao da slobodu mirnog okupljanja u BiH imaju zagarantovanu sve osobe, građani i građanke, po evropskim, svjetskim konvencijama, ali i po Ustavu BiH i Ustavima oba entiteta.

“Pravo na slobodu mirnog okupljanja je zagrantovano Evropskom deklaracijom o ljudskim pravima, Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, o slobodi okupljanja govori se i u posljednjoj preporuci Vijeća Evrope. Pored toga sloboda okupljanja zagarantovana je Ustavom Bosne i Hercegovine te entitetskim ustavima. Sve građanke i građani obuhvaćeni su ovim pravom i niko ne bi smio diskriminiran”, poručio je Leskovac.

“U cilju zaštite građana od diskriminacije mi imamo Zakon o zabrani od diskriminacija, Zakon o ravnopravnosti spolova. Tu je i spolna orijentacija i ostale karakteristike”, dodao je.

On je ocijenio da najavljenu Povorku ponosa treba shvatiti, prihvatiti i podržati kao manifestaciju zakonskog prava.

“To je i prvenstveno pitanje spremnosti BiH i bh. društva koliko smo mi u stanju da poštujemo jedni druge, bez obzira na naše različitosti”, kazao je.

Pitanje unaprijeđenja prava LGBT osoba nije BiH samo važno zbog Evrope, nego zbog građana i građanki BiH.

“Empirijski je dokazano da inkluzivnija društva su ekonomsko prosperitetnija”, naglasio je Leskovac za N1.

“Povorku bi u tom smislu trbali prihvatiti i podržati kao oblik i protesta, ali i oblik slavljenja naših različitosti, našeg bogatstva. Ona je tu da skrene pažnju javnosti i opomene nas na značajne probleme koje LGBT populacija ima. Nevidljivost, izliranost, neprihvaćenost, nasilje, kako u javnom tako i u privatnom prostoru”, dodao je u razgovoru za N1.

Podsjećamo, Povorka ponosa u Sarajevu najavljena je za 8. septembar 2019. godine, što je u BiH izazvalo brojne reakcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad