Helsinški odbor: Zabrinutost zbog izmjena Zakona o javnom redu i miru u RS

Vijesti 04. apr 201913:35 > 13:38
N1

U Helsinškom odboru za ljudska prava izražavaju zabrinutost zbog Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru, koji je Vlada Republike Srpske 28. marta 2019. godine uputila u skupštinsku proceduru, a kojim se očigledno narušavaju međunarodni standardi ljudskih prava, te ograničavaju prava građana i profesionalna prava novinara, kako su naveli iz Odbora.

“Smatramo da se odredbama, koje se odnose na neovlašteno fotografisanje i snimanje službenih lica, ostavlja širok prostor za manipulaciju i zloupotrebu prava od strane službenih lica, te da se onemogućava dokumentovanje i dokazivanje određenog vida postupanja službenih lica prema građanima. Ukoliko bi ovakav zakon bio usvojen, ne samo da bi usporio demokratske procese u Republici Srpskoj i BiH, nego bi i u međunarodnoj i domaćoj javnosti prikazao Republiku Srpsku kao prostor u kom se ne poštuju ljudska prava i osnovne slobode”, piše u saopćenju Helsinškog odbora za ljudska prava.

Iz ovog Odbora pozivaju poslanike Narodne skupštine RS, da vođeni prije svega interesima građana i poštovanjem Ustava BiH, te međunarodno preuzetim obavezama, u novim zakonima insistiraju na poštovanju Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i stvore zakonske preduslove za njeno konkretno ostvarivanje u praksi, istakli su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad