Vlast u BiH: Prebrojavanje krvnih zrnaca

Vijesti 24. mar 201517:26 > 17:31
N1

Prije skoro mjesec dana, Marinko Čavara ponosno je utvrdio: "Ponosan sam što je upravo moja stranka prva predložila kandidate za Vladu Federacije".

Međutim, upravo kandidatkinja HDZ-a Zora Dujmović postala je problem, jer je predložena u kvoti iz reda ostalih, a ona se izjašnjava kao Srpkinja, te je tako postala suvišna.

Čavara je, u svojstvu predsjednika Federacije, zatražio da se provjeri nacionalnost svih 16 kandidata za ministre. Centralna izborna komisija priskočila je u pomoć, iako joj po zakonu to nije dužnost. Marinku Čavari dostavila je podatke o tome kako su se pojedini ministri izjašnjavali kada su podnosili kandidatske liste. Ali, za nekoliko ministara ostala je misterija šta su po nacionalnosti.

“Od ukupno 16 tih imena CIK nije imao podatke za par osoba koji se nisu pojavljivali na kandidatskim listama ni za ove izbore ni na prethodnim izborima i o tome smo obavijestili predsjednika Federacije. Mislim da je to prvenstveno posao predsjednika, podpredsjednika i mandatara”, rekao je Suad Arnautović.

N1

Ustav Federacije BiH predviđa da u Vladu ulazi osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina. Po sadašnjoj strukturi predloženog kabineta, viška je jedan Srbin. SDA je dobila sedam bošnjačkih mjesta i premijera, HDZ je dobio sva hrvatska mjesta, i jedno iz reda ostalih, DF-u su pripala tri srpska mjesta i jedno bošnjačko. Da li je iko od stranaka na pregovorima o kvotama pitao za stručnost?

“Ako imamo u vidu kompliciran Ustav, onda partijske elite u prvi plan gurnu teške pregovore, potom pitanje nacionalnosti, dok je struka sustavno od rata na ovamo na ovim prostorima ponižena”, izjavio je Enver Kazaz.

Praktično, nije moguće dokazati da li je neko Srbin, Hrvat ili Bošnjak, osim ako se osoba sama ne izjasni. To što se neko zove Zora Dujmović ili Bakir Izetbegović, ne mora da znači da su oni Srbi ili Bošnjaci, ukoliko oni sami tvrde da su, na primjer, Eskim ili Kinez. Zbog stavljanja nacionalnosti u prvi plan, dobili smo vlast u kojoj sjede ljudi čije kompetencije nemaju veze sa resorima koje će voditi. Tako će u Federaciji politolog voditi računa o energetici i industriji, matematičar će odlučivati o održavanju i izgradnji puteva.

Pogledajte prilog Borisa Breze.