Masovna grobnica Tomašica pod vodom

Vijesti 25. mar 201512:20 > 12:24
Anadolija

Masovna grobnica Tomašica kod Prijedora još uvijek se nalazi u istom stanju kao i sredinom 2014. godine, kada su istražitelji Instituta za nestale osobe BiH posljednji put na ovom mjestu vršili pretraživanje terena u potrazi za posmrtnim ostacima.

Ovih dana krateri masovne grobnice na kojima su sredinom 2013. godine počela iskopavanja i prve ekshumacije posmrtnih ostataka osoba ubijenih u proteklom ratu, napunjeni su vodom zaostalom nakon obilnih kiša i snijega, pa cijelo područje liči na veliko jezero. 

Nakon što je iz Tomašice ekshumirano ukupno 435 posmrtnih ostataka osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, još uvijek nema novih informacija o tome da li se na ovom lokalitetu nalazi još posmrtnih ostataka Prijedorčana ubijenih tokom rata 1992.-1995, kazala je glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

Prve ekshumacije na lokalitetu Tomašice počele su sredinom 2013. godine, kada je otkriven veliki broj tijela.

“Ekshumacije su rađene 2013. godine, a završene su krajem te godine. Radilo se cijeli decembar, pa sve do pred Novu godinu jer su bili vremenski uslovi dobri. Nakon toga, uslijedile su identifikacije i onda dženaza”, podsjetila je Čengić. 

U julu 2014. godine obavljena je kolektivna dženaza za 284 ubijena Prijedorčana, među kojima 277 onih koji su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica, otkrivenoj 21 godinu nakon zločina počinjenih nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

“Nakon toga, naši istražitelji su se vraćali ponovo na lokalitet u toku 2014. godine, ali nisu pronađeni novi posmrtni ostaci, tada nije bilo ekshumacija, već su rađena pretraživanja terena i provjeravanje. Mi još uvijek nemamo nikakvih informacija o tome da li ima još mikrolokacija na tom području”, kazala je Čengić.

Ona je dodala kako će se istražitelji INO-a ponovo vratiti na lokalitet Tomašice kada budu imali tačne informacije o tome da li na tom mjestu ima još posmrtnih ostataka.

Tomašica se smatra jednom od najvećih masovnih grobnica pronađenih u BiH nakon poslednjeg rata.