Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić podnio ostavku

Vijesti 25. mar 201512:33 > 12:39
Snapshot / YouTube

Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić podnio je ostavku na tu funkciju, prenijeli su banjalučki mediji.

U obrazloženju ostavke stoji da je je ona upućena predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću zbog, kako se navodi, suštinskog i konceptualnog neslaganja sa aktuelnom politikom u BiH.  

“Ne želim da budem eksponent takve politike BiH, a još manje da sprovodim tako zacrtanu spoljnu politiku prema Srbiji, te stoga neopozivo podnosim ostavku na mjesto ambasadora”, naveo je Škrbić u obrazloženju.  

On je naveo da je njegovim imenovanjem, prvi put na mjesto ambasadora BiH u Srbiji, poslije uspostavljanja bilateralnih odnosa, došao Srbin iz Republike Srpske, što je za njega “bila i ostala najviša čast i priznanje”.  

Škrbić je naglasio da je tokom 18 mjeseci ambasadorske službe “nastojao da u potpunosti opravda povjerenje i doprinese jačanju bilateralnih odnosa, kako BiH sa Srbijom, tako i jačanju veza Republike Srpske i Srbije, a u najboljem interesu svih naroda koje predstavlja”.  

“Nažalost, tokom predizborne kapanje i otvorene hajke koja je vođena od opozicionih političkih lidera, a koja je nastavljena do današnjih dana, nastojalo se maksimalno diskreditovati moje ime, moja pozicija i uloga koju imam kao ambasador BiH”, stoji u Škrbićevom obrazloženju koje su prenijeli banjalučki mediji.  

Savez za promjene, koji je opozicija u RS, a na državnom nivou članica vladajuće koalicije, odranije je tražio da srpski član Predsjedništva BiH opozove Škrbića sa mjesta amabasadora u Srbiji, jer su, kako su naveli, Škrbić u potpunosti uništio zdravstveni sistem u RS u vrijeme dok je bio entitetski ministar zdravlja.