Šabić: Svaka porodica se "rasula" u čiju kuću je ušao Bosnić

Vijesti 25. mar 201516:41 > 16:45
N1

Ispitivanjem dva svjedoka optužbe, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno suđenje Huseinu Bosniću Bilalu (1972.) iz Bužima, optuženom za krivično djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organizovanjem terorističke grupe.

Svjedoci, Rifet Šabić i Šefik Ćufurović, obojica iz Velike Kladuše, tvrde da je za odlazak njihovih sinova na ratišta u Siriji odgovoran optuženi Bosnić.  

Odgovarajući na upite tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare i odbrane, advokata Adila Loze, Rifet Šabić, otac Suada Šabića koji je u Siriju otišao krajem 2013. godine, a poginuo početkom 2015. godine, kazao je da su hutbe Huseina Bosnića Bilala bile motivacija za tu odluku.  

“Svaka porodica se ‘rasula’ u čiju kuću je ušao Bilal Bosnić”, istakao je Šabić te dodao da je siguran da je Bosnić podsticao njegovog sina, ali i druge momke na odlazak na ratišta u Siriji.  

Kazao je da ih je motivirao na molitvama, ali i putem YouTube kanala.  

Šefik Ćufurović, otac Ibre Ćufurovića, koji se iz Sirije javio krajem 2014. godine, kazao je da je njegov sin radio i živio kod optuženog Bosnića.  

“Poslije završene srednje škole, gdje je bio odličan učenik, počeo je raditi kod Bosnića, on mu je bio savjetnik”, naveo je Ćufurović.  

Istakao je da se poslije toga ”grubo” ponašao prema njemu jer ne izvršava dužnosti koje propisuje islam.  

Kaže da se njemu nije javio, ali da je starijem bratu Šerifu i majci Zekiji rekao da je otišao posredstvom Huseina Bilala Bosnića, a da je poslije toga predlagao majci da napusti sadašnjeg, nevjenčanog supruga Šefika te dođe u Siriju i uda se za ”braću”.  

“Tvrdim da je moj sin iz njegove kuće (op.a. Bilal Bosnić) otišao u Siriju, a prije toga je išao na kurs gdje je učio rukovati oružjem”, ispričao je svjedok optužbe.  

On je također dodao da je optuženi ranije dolazio u njegovu kuću kada njega nije bilo, sa sinom, Ibrom Ćufurovićem, te da je njegovoj supruzi Zekiji pričao o vjeri i da i ona od tada prakticira religiju na način kako to radi takozvana selefijska zajednica.  

Advokat optuženog Adil Lozo novinarima je kazao da svjedoci iznose pretpostavke da bi Bosnić mogao biti kriv za odlazak njihove djece u Siriju što je, kako je istakao, njihovo pravo da tako misle.  

Nastavak suđenja u predmetu Husein Bosnić zakazan je za srijedu, 1. aprila kada će biti ispitani svjedoci optužnice.  

Bosnić je uhapšen u policijskoj akciji kodnog naziva “Damask”, a na ročištu pred sudijom za prethodno saslušanje 26. januara izjasnio se da nije kriv po optužbama za koje se tereti.  

Optužnicom, koja je pročitana na ročištu 11. februara, Bosnić se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH, organizovane van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, a radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno i javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.  

Bosnić je, kako se u optužnici navodi, javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike takozvane selefijske zajednice, kao i putem YouTube kanala, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke radi podsticanja pripadnika te zajednice da postanu pripadnici terorističke grupe ISIL.