Radnici Kosmosa protestovali u Banjoj Luci

Vijesti 27. mar 201513:12 > 13:16
Fena

Radnici banjalučkog "Kosmosa“ danas su uz transparetne na kojima je izraženo nezadovoljstvo odnosom Vlade RS-a prema toj firmi, te uz zahtjeve za isplatu plaća, ponovo protestirali u Banjoj Luci.

Fena

Vlada RS-a je većinski vlasnik “Kosmosa“, čiji radnici traže isplatu plaća od decembra 2013. godine, dnevnica, isplatu dijela plaće za april, maj, juni 2011. godine, juni 2012., uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje za posljednjih sedam godina, te uplatu zdravstvenog osiguranja.  

Ovo je sramota i više nemamo riječi da iskažemo svoje nezadovoljstvo“, rekao je predsjednik Štrajkačkog odbora “Kosmosa“ Željko Nikolić, obraćaujući se okupljenim radnicima u centru Banje Luke.  

I ranije protestne šetnje i okupljanja radnika nisu dali rezultate, a Nikolić potvrđuje da nisu dobili poziv na razgovore u Vladi RS-a.  

Nije ovo mala grupa ljudi, 230 porodica trenutno gladuje. Ne znamo kako da dođemo kući i da sutra ustanemo.S čim da naše porodice prehranimo“, pita Nikolić.  

Radnici ukazuju da ne znaju gdje završavaju, kako kažu, milioni od poslova koje „Kosmos“ zaradi po osnovu inostranih ugovora, dok  istovremeno njima uprava duguje 15 plaća.  

Zamjeraju upravi preduzeća što  nije riješila nijedan problem, te traže od Vlade RS-a da izvrši promjene u rukovođenju ovim nekadašnjim gigantom.  

Pošaljite nas na biro rada, tamo je bolje, jer bi imali socijalno“, rekli su neki od okupljenih radnika, podsjetivši da godinama nemaju uplaćene doprinose za penziono i soocjalno osoguranje.  

Mininalni zahtjev radnika “Kosmosa”, koji su u štrajku, jeste isplata dvije plaće te razgovor o ostalim dugovanjima.

Radikalizaciju protesta još ne najavljuju.

I današnja radnička protestna šetnja počela je od kapije “Kosmosa“, a nastavili su je do Trga Krajine, a zatim i do Parka “Dr. Mladen Stojanović“.  

Posebno nezavodoljstvo radnici “Kosmosa” izrazili su prolazeći ispred zgrade Vlade RS-a.  

Najavili su i da će štrajk i proteste nastaviti i u narednom periodu.