Dale za N1: Bilo je glupo doći u opkoljen grad, ali bilo je to i jako lijepo

Vijesti 05. apr 201921:07 > 21:15
N1

U Sarajevu pod opsadom, 1994. godine, Bruce Dickinson je s pratećim bendom održao koncert. Koncert - kao sinonim za nadu, život, opstanak i sreću. O cijeloj priči za N1 govore Chris Dale, basista koji je svirao u gradu pod granatima i snajperskim mecima, i Trevor Gibson, organizator ove ratne svirke.

Opisujući boravak u Sarajevu 1994. godine, Dale je kazao da je bilo straha.

“Mislim da nisam čak ni shvatio koliko smo bili u opasnosti. Bili smo poprilično mladi i glupi. Bili su tu profesionalci popout Trevora, koji su se svakodnevno nosili sa tom situacijom u gradu. Ali nekako, kada ste mladi, osjećate da će sve biti u redu. Kad sam se malo osvrnuo gledajući film, slušao sam intervjue, tad smo shvatili da smo u tom trenutku radili nešto vrlo glupo. Očigledno, bila je to velika stvar za ljude, ali kada se malo vratim mislim da sam ipak trebao poslušati savjet i otići. Mislim da je bilo glupo doći u tako opkoljen grad, ali ipak sad u ovom trenutku mislim da je to bilo nešto jako lijepo”, kazao je.

Gibson je objasnio zašto je organizao ovaj koncert.

“Ja sam tada već bio u Sarajevu skoro godinu dana. Meni se činilo da se pružila prilika da uradim nešto za vrlo posebne ljude i tada smo to krneuli da uradimo”, kazao je.

Podsjećamo, Bruce Dickinson će sutra dobiti priznanje počasnog građanina Sarajeva. U obrazloženju Odluke Gradskog vijeća stoji da je on strani državljanin koji je ostvario naročit doprinos razvoju i afirmaciji Sarajeva, te razvoju međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, demokratičnosti i humanosti.

Pogledajte video gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad