Priznanje za Maureen Cormack zbog angažmana u BiH

Vijesti 08. apr 201908:20 > 08:21
N1

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBiH) organizirat će 13. aprila treću po redu Gala večeru koja će biti održana u Washingtonu. Organizatori najavljuju da će ovogodišnjoj Gala večeri prisustvovati član Predsjedništva BiH Željko Komšić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Na prošlogodišnjoj Gala večeri specijalni gost bio je bivši američki predsjednik Bill Clinton, kojem je uručena nagrada za životno dostignuće, dok je godinu ranije ovo priznanje dobio bivši američki potpredsjednik Joe Biden.

Kada je u pitanju ovogodišnja Gala večera, Savjetodavno vijeće za BiH (ACBH) je odlučio pažnju posvetiti i odati priznanje hrabrim ženama liderkama.

Priznanja će dobiti bivša ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack i bivša američka ambasadorica u Austriji Swanee Hunt, koja je tokom rata na BiH aktivno bila uključena u američku vanjsku politiku na Balkanu, te general-major Linda L. Singh.

Pored njih, priznanja će dobiti još Maida Kalić Zheng, kapetanica američke mornarice koja je u ovu zemlju stigla tokom rata u BiH kao izbjeglica iz Brčkog, Mahira Tanović, ugledni plastični hirurg, koja je tokom rata u BiH pomagala civilima u opkoljenom Mostaru, da bi kasnije izgradila vrlo uspješnu doktorsku karijeru u Americi.

Organizatori podsjećaju da je ambasadorica Cormack, inače prva žena na mjestu ambasadora SAD u BiH, pokazala snažno liderstvo u izazovnim okolnostima, fokusirajući se na važna pitanja kao što su vladavina prava.

Pod njezinim vodstvom, SAD su sankcionirale Milorada Dodika zbog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma, ali i njegovog stranačkog kolegu Nikolu Špirića zbog korupcije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad