Pozder: Zabrinjava me činjenica da Komšić nije reagovao na izjavu Čovića

Vijesti 08. apr 201908:33 > 08:43
N1

Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke, gostujući u Novom danu na N1 govorila je o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou, te ulazak Demokratske stranke u vlast.

“Ja mislim da je malo ko ostao iznenađen ovom odlukom. Odluka je već više puta, na neki način, signalizirana i u javnosti. Ono čime možda jesmo iznenađeni jesu ove kasnije izjave predsjednika DF-a Željka Komšića u kojima pažnju javnosti pokušava da skrene na Bh. blok kako bi vjerovatno izbjegao osude svojih dojučerašnjih partnera, SDP-a i Naše stranke u Bh. bloku”, kazala je Pozder.

“Koalicione principe koje smo dogovarali već bi mogli nekako oprostiti na neki način. Već smo navikli da iz DF-a, posebno njihovog predsjednika, dolaze različite, vrlo često možda ne toliko stopostotno sigurne izjave i odluke. Međutim, kada nešto obećate svojim biračima i kada na tome zasnivate svoju kampanju, onda je to čini mi se, nedopustivo”, poručila je ona. 

Kako je navela, Komšić je od oktoba više puta mijenjao svoj stav.

“Nije nas previše iznenadila ovakva odluka. Budući da smo u istoj koaliciji, dio BH. bloka, nismo iznenađeni. Kada ste dugo u politici, odnosno koliko njihov predsjednik jeste, onda mi je neshvatljivo, čini mi se da smo svaki mjesec mogli čuti drugačiju izjavu. Sve do februara kada smo donijeli zajedničku odluku kao Bh. blok, od tada se već sutradan odluka počela mijenjati. Krajem februara DF je promijenio svoj stav, barem u javnosti”, navela je.

“Zabrinjava me činjenica da gospodin Komšić nije reagovao na izjavu gospodina Čovića kada je rekao da DF može biti unutar podjele vlasti samo kao dio bošnjačkog bloka. Već ta nereakcija gospodina Komšića mogla je biti jasan signal da on ulazi u ovu koaliciju koja isključuje Bh. blok. Nije reagirao, prihvatio je koaliciju”, kazala je Pozder.

Govorila je i o saradnji stranaka u Kantonu Sarajevo.

“Iz SDA su dolazile najave o raspadu Vlade KS u januaru, februaru… Čini mi se da svaki mjesec imaju novu viziju i ideju za KS. Nedavno smo imali iznošenje svih onih stvari koje je kantonalna vlada u proteklih 100 dana realizirala i pokrenula. Više puta je spomenuto da djeluju vrlo kompaktno, zaista djeluju kao dobar, uigran tim. Sumnjam da će, pa čak i predsjedniku DF-a gospodinu Željku Komšiću, biti u interesu da opet zarad sitnog sićara, utiče i na promjenu Vlade KS. Nekako mi je nezamislivo da će tu njegovi zastupncii podržati i dići ruku za novog premijera iz SDA stranke. Nadam se da neće pokleknuti pred tim izazovom”, poručila je potpredsjednica Naše stranke Nasiha Pozder.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad