Delegacija EU u BiH: Moraju se poštivati osnovna prava svih građana

Vijesti 08. apr 201916:53 > 17:00
N1

Iz Delegacije Evropske unije u BiH oglasili su se povodom predloženih izmjena Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske.

“Svjesni smo zabrinutosti izraženih povodom predloženih izmjena Zakona o javnom redu i miru RS-a i pomno pratimo ovo pitanje”, navodi se u odgovoru na upit N1.

Iz Delegacije naglašavamo da bilo kakve izmjene ovoga Zakona ne bi smjele ograničavati slobodu izražavanja i slobodu okupljanja.

“Apelujemo na vlasti Republike Srpske da revidiraju predložene izmjene kako bi ih uskladili sa međunarodnim i EU standardima, te stojimo na raspolaganju da pružimo pomoć u tom pogledu”, kazali su.

Iz Delegacije navode da je Evropska unija zabrinuta zbog činjenice da predloženi amandmani, ukoliko se usvoje, mogu negativno uticati na ostvarivanje osnovnih prava, posebice slobode izražavanja i slobode okupljanja.

“Ponavljamo da se u zdravoj demokratiji moraju poštivati osnovna prava svih građana. Ovo uključuje slobodu izražavanja i slobodu okupljanja, a obje su u središtu procesa integracije u EU”, navodi se u saopćenju Delegacije EU u BiH.

Podsjećamo, tri zakona koja je MUP Republike Srpske pripremio javnost je dočekala sa negodovanjem. Uz Zakon o policiji, za mnoge su sporni i Zakon o javnom redu i miru, te Zakon o javnom okupljanju. Potrebno ih je izmijeniti ili potpuno povući iz procedure, stav je nevladinog sektora i medijske zajednice. Neprihvatljivim smatraju sankcionisanje, čak i kaznama zatvora, onih koji snimaju policajce dok obavljaju dužnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad