Elvir Karalić za N1: Do sada smo pomogli preko 600.000 ljudi

Vijesti 10. apr 201910:13 > 10:21
N1

Humanista, inicijator i osnivač humanitarne fondacije Pomozi.ba, Elvir Karalić dobitnik je nagrade "Graham Bamford". Ovaj mladi Travničanin sa adresom u Sarajevu vođen je jednom jedinom idejom – pomoći drugima. O nagradi i aktivnostima Pomozi.ba razgovarao je u Novom danu.

Ko je bio Graham Bamford?

Graham Bamford bio je čovjek koji se 29. aprila 1993. spalio ispred Donjeg doma britanskog parlamenta zbog nepravde i ratnih dešavanja u Bosni i Hercegovini. Stradanje djece i ljudi, generalno, taj čovjek nije mogao da podnese iako nije imao nikave veze sa BiH. Vidio je na televiziji ta stradanja i želio je žrtvovanjem života za “tamo” neku djecu i spalio se…nakon 15 minuta došla je hitna, međutim on ih je otjerao. Zadnje su mu riječi bile: “Treba pomoći Bosni”. Treba biti pošten i reči da nisam znao ko je čovjek. Kada sam dobio nagradu ukucao sam u Google da vidim ko je Graham Bamford. To je poražavajuće i sad nakon što sam primio nagradu pokušao sam da što više govorim o njemu. Nedovoljno se priča o činu Grahama Bamforda.

Većina vaših aktivnosti je usmjereno upravo protiv siromaštva. Možete li odgovoriti svim potrebama?

Veliki je broj aktivnosti i posla. Na žalost to pokazuje da ima mnogo ljudi kojima treba pomoći i na sreću mnogo je i onih koji žele pomoći. Radimo širom Bosne i Hercegovine.

Osim obroka šta je ljudima još potrebno?

Zadnjih godinu dana najveći broj zahtjev za pomoć je za liječenje. Potrebe su od 1.500 KM za operacije do pola miliona. Dobijamo na stotine zahtjeva. Veliki je broj varalica, a mora se utvrditi i ko je prioritet.

Kako ste se odlučili da pomažete ljudima?

Preteča je bila decembar 2011. Moja prijateljica Maja je preko Facebooka pokrenula akciju i pozvala mene i prijatelje da se uključimo. Tada sam bio bez posla šest mjeseci i vidio sam kako je teško živjeti u današnje vrijeme u BiH. Nakon toga prolazi sedam mjeseci i ja sam dobio plaćen posao koji mi je omogućio da imam više nego što je potrebno. U avgustu 2012., bio je ramazan, sam se zapitao: “OK, čemu ovo sada sve?”. Bio sam samo nekoliko mjeseci ranije u težoj situaciji, sada sam u boljoj poziciji, i u tom tenutku sam odlučio da ću svoje slobodno vrijeme i imetak uložiti da pomognem drugima. Na Facebooku sam gubio do 10 sati dnevno i odlučio sam da neću više gubiti vrijeme kako bih pomogao drugima. Do sada smo pomogli preko 600.000 ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad