Ahmetović za N1: Krešić ne govori istinu, rekao sam mu da je to laž

Vijesti 12. apr 201917:33 > 17:35
N1

Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u Danu uživo na N1 govorio je o posljednjoj aferi vrbovanja bh. građana za potrebe Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske. Demantovao je izjave svog nekadašnjeg zamjenika Mije Krešića koji je, kako se navodi, potpisao i u Ujedinjene narode 5. februara 2010. godine poslao bez znanja tadašnjeg ministra Sadika Ahmetovića dokument sa spiskom 45 navodnih terorističkih organizacija koje djeluju u BiH.

“Taj dio je razjašnjen. Potpisao sam dopis za konsolidiranu radnu listu koju je tražio UN. To je na osnovu izvještaja Udarne grupe za borbu protiv terorizma. Svi ti papiri se nalaze u Ministarstvu sigurnosti, u arhivi, dostupni su. Iznijet ću sve u javnost. Razriješio sam medijski to, iskomunicirao sa Ahmetovićem”, kazao je Krešić između ostalog u intervjuu Televiziji N1.

Da li je Krešić potpisivanje dokumenta on iskomunicirao sa vama?

“Do potpisivanja dokumenta nije bilo komunikacije kada je u pitanju da li treba ili ne treba potpisati taj predmet. Ja uopšte do trenutka dok nisam pročitao u dnevnim novinama nisam zna da je predmet potpisan i otišao prema Ujedinjenim nacijama. Moj zamjenik u to vrijeme, gospodin Krešić, i ja smo komunicirali nakon što je problem nastao. Nisam mogao da vjerujem da se o jednom tako važnom dokumentu ne obavijesti ministar obzirom da ja nisam bio u tom trenutku u ministarstvu”.

Kako je kazao, tada je bio u Trebinju na otvarnaju graničnog prelaza odakle je trebao krenuti prema Crnoj Gori na službeni put.

“Međutim, iznenada i hitno se najavio španski ministar unutrašnjih poslova da napravimo neku vrstu sporazuma kako bi Španija mogla izručiti optuženog za ratne zločine na Grbavici Veselina Vlahovića Batka. Vratio sam se iz Trebinja zbog hitnosti i u putu sam pročitao u novinama da je jedan takav dokument potpisan, a da ja uopće o tome nisam bio informisan”.

Naveo je da nikakva komunikacija kada je u pitanju navedeni predmet nije bila između njega i njegovog zamjenka.

“Nakon što je problem nastao, tada smo cjelosedmično pokušali da vratimo stvari na početne pozicije kako ne bi trpila BiH, pojedinci, institucije koje su bile neopravdano stavljene na taj spisak. Bilo je i onih koji su trebali biti na tom spisku. On ne govori istinu. Apsolutno ne govori istinu. Nakon gostovanja na vašoj televiziji razgovarao sam tu noć s njim i rekao sam mu da mi nismo ništa iskomunicirali s čim se on složio. On se ‘vadio” na to da smo mi iskomunicirali nakon toga. Mi jesmo nakon toga iskomunicirali da pokušamo amortizovati problem koji je nastao. Rekao sam mu da je to laž”.

Nakon što je došao u Ministarstvo, kaže, pregledao je dokument i vidio zloupotrebu memoranduma, zagljavlja Vijeća ministara i vodeni grb Republike Srpske na jednom papiru.

“U tom cijelom nizu ima nekoliko institucija koje su napravile krivična djela. Predao sam kompletan predmet Tužiteljstvu BiH, nisam htio da budem sudija. U samom izvještaju su nabrojane neke organizacije kojima nije bilo mjesto tu, kao BBI banka, Žene ženama, Air Bosnia… Ima dosta ljudi koji su u tom trenutku mogli pretrpiti veliku štetu. Mi smo poslali dopis našem amabsadoru u UN da se taj dokument povuče”.

Kako je naveo, Milorad Barašin, tadašnji glavni tužitelj Tužiteljstva BiH, je potvrdio da je došlo do zloupotrebe dokumenta, ali Krešić u to vrijeme nije procesuiran.

“Mogu to povezati sa nekim kumsko-prijateljskim odnosima između gospodina Baršina i šefa Specijalnog tužiteljstva iz Banjaluke jer je taj krivotvoreni papir došao iz Specijalnog tužiteljstva iz Banjaluke. Niko od aktera nije nikada informisan niti je saslušan, pa ni ja ministar kao svjedok. Nakon toga, Specijalno tužiteljstvo podnosi istragu protiv mene, ako se sjećate te afere. Nešto se slično sada dešava gospodinu Mektiću, potpuno ista situacija. Nema nikakvog razloga da se krije istina”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad