Godišnjica zločina u Trusini: Tuga i bol za najmilijima je uvijek teška

N1

U Trusini kod Konjica danas je obilježena 26. godišnjica stradanja 22 Hrvata, koje su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine pogubili na današnji dan, 1993. godine. Godišnjica je obilježena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem u Trusini, nakon čega je održana i sveta misa. Evocirajući uspomene, porodice žrtava poručuju bol je ista kao i prije 26 godina.

Skoro dvadeset godina Ivanka i njena sestra Marica živjele su u kući u Trusini. Danas je to napuštena i srušena kuća zarasla u travu i šiblje. Rijetko posjećuju svoj radni kraj. Selo je 26 godina pusto i još se, kažu, nije oporavilo od zločina. Prije 26 godina izgubile su članove bliže porodice. Bol koju i danas osjećaju, kažu, teško je opisati.

“Ujak je poginuo tu u kući. On je izgorio i što je familiji jako teško, ni dan danas nema groba”, priča Ivanka Puljić, nekadašnja mještanka sela Trusina.

Zločin u Trusini dogodio se u jutarnjim satima, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene Armije RBiH “Zulfikar”. Ubijali su ne samo vojnike, nego i civile. Najstarija žrtva imala je 75, a najmlađa 21 godinu.

“Želimo im kazati da ih nismo zaboravili, i za buduća pokoljenja da se nikada i nigdje zločin ne dogodi. To nam svima treba biti dobra povijesna poruka, i Trusina i Ahmići”, poručuje Dragica Tomić, predsjednica Udruge poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic.

Uz poruke da se zločin ne zaboravi i zlo ne ponovi, članovi porodica ubijenih, predstavnici vlasti i članovi udruženja proisteklih iz rata položolili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju. Prisjećajući se svojih najmilijih, porodice žrtava pozivaju institucije da procesuiraju odgovorne za počinjene zločine.

“Nigdje nema pravde, ni s jedne strane, da se radi kako treba, istražuje kako treba i da se govori istina kako je bilo, onda bi bilo uredu. Ali ovako nema ni na jednoj strani”, smatra Mara Krešo, nekadašnja mještanka sela Trusina.

“To je bio normalan život, svi smo bili tu miješani. I Hrvati i muslimani, išli smo skupa u školu, djeca su se družila, stariji su se družili, sve do dana kao da je grom pukao”, otkriva Ružica Božić, nekadašnja mještanka sela Trusina .

Dvadest šestu godinu zaredom, fra Darko Krešo današnji dan dočekuje sa posebnim bolom i tugom. Izgubio je oca, brata i mnogobrojnu rodbinu.

“Tuga i bol za svojim najmilijma je uvijek teška i preteška, ali na nama koji smo ostali živi je obaveza da se sjećamo, da molimo za njih i da šaljemo poruke mira i suživota”, ističe fra Krešo.

Za ovaj zločin pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni Nihad Bojadžić na 15 godina, Edin Džeko na 13, Rasema Handanović na pet , Mensur Memić na deset i Nedžad Hodžić na 12 godina zatvora. Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine. Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, no postupak protiv njega odvojen je od procesa protiv ostalih optuženih zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad