Obavještajna afera: Reaguju li nadležne institucije BiH drugačije?

Vijesti 18. apr 201917:25 > 18:37
N1

Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine u narednim danima sačiniće i uputiti protestnu notu Hrvatskoj. Zaključak Predsjedništva BiH da se nota uputi zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske prema državljanima BiH tokom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku - tek treba stići u nadležno Ministarstvo.

U odnosima sa Hrvatskom Predsjedništvo BiH prethodno se jednoglasno izjasnilo i o pitanjima državne imovine, te zahtjevima da se Trgovska gora izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Druga sjednica – treći jednoglasan zaključak novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine upućen kao institucionalni odgovor politici ili aktivnostima Hrvatske. Ovaj put, na adresu zvaničnog Zagreba biće odaslana protestna nota nakon razmatranja informacije Ministarstva bezbjednosti BiH o obavještajnoj aferi.

“Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da uputi protestnu notu Republici Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Republiku Hrvatsku”, saopšteno je u Predsjedništvu BiH.

Aferu je razotkrio novinar online magazina Žurnal. Avdo Avdić objavio je svjedočenje pripadnika selefijskog pokreta iz Zenice – H. Č. Ovaj svjedok je od saradnje sa obavještajcima iz Hrvatske, prema vlastitim navodima, odustao kada su tražili da u aprilu prošle godine ruksak oružja iz Doboja prenese u mesdžid Stranjani kod Zenice. Kontakt sa H. Č. potvrdio je direkor hrvatske SOA-e, a navode o vrbovanju negirao. Nakon pisanja medija Tužilaštvo BiH hitno je reagovalo, a još brže saopštilo da neće voditi istragu protiv zamjenika ministra bezbjednosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i konzula Hrvatske u BiH Ivana Bandića jer nije utvrđeno da su učestvovali u nezakonitim aktivnostima povezanim sa vrbovanjem državljana BiH.

“Ja uopće nisam ni razumio da se protiv mene vodi istraga, mislim, meni je to bilo smiješno. U Tužiteljstvu BiH pitali su me o ovim navodima koji su izašli u medijima – raspolažem li određenim podacima i informacijama operativnog smisla. Ne, naravno, niti ja mogu po poziciji raspolagati tim informacijama, posebno informacijama koje su vezane za rad Obavještajne agencije u BiH”, tvrdi Krešić.

Krešić je ranije izjavio da je afera “proizvod konstrukcija i laži”, a Tužilaštvo BiH je rad na predmetu nastavilo pokretanjem istrage protiv državnog ministra bezbjednosti Dragana Mektića koji je aferu potvrdio.

“Postoje institucije u ovoj državi, bezbjednosne institucije, koje se bave tim pitanjem i tim problemom, da budem konkretan i direktan – u ovom slučaju Obavještajno-bezbjednosna agencija. Ako je ta Agencija to zadokumentovala, na određen način i ima dokaze o tome, koji su onda argumentu Mije Krešića da on kaže da je to non sense i da je to čista laž. Šta on zna o tome? Zna li on išta o tome, da li je upoznat oko toga”, pita Mektić.

Ko koliko zna, nejasno je – obzirom na različite zaključke državnih institucija.

“Mislim da je ova reakcija Predsjedništva ogolila napore Tužiteljstva BiH i sve ono što je Tužiteljstvo navodno radilo, a mislim da je još više pokazalo da je Tužiteljstvo u ovom slučaju, ali ne samo u ovom slučaju, radilo u interesu jedne druge države – one iste čijim se legalnim organima vlasti obratilo Predsjedništvo BiH. Tužiteljstvo BiH je u obavještajnoj aferi štitilo interese druge države, ambasadora, odnosno diplomate druge države i destruiralo interese Bosne i Hercegovine, njenih ministara, nas novinara. Dakle, ovo jedino može otvoriti pitanje za ozbiljnu raspravu – u čijem interesu radi Tužiteljstvo BiH – sigurno ne radi u interesu svojih građana, sigurno ne radi u interesu očuvanja ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine. Mislim da je ovaj slučaj tu stvar izveo na čistac i da je pitanje samo na koji način će se taj pravosudni aparat reformirati i staviti u funkciju onoga zbog čega i postoji – očuvenje ustavnog poretka BiH, a ne interesa neke druge države”, zaključuje Senad Avdić, novinar.

Da je od njega traženo da odaje informacije o selefijama i mesdžidu u naselju Gračanica kraj Živinica u koji odlazi – za N1 je svjedočio Omer Durić. Ranije su svjedočile i osobe iz okoline Zenice i Travnika koje su protjerane iz Hrvatske uz obrazloženje da su prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad