Kovač: Uvođenjem 4G mreže kreće digitalna revolucija u BiH

Vijesti 19. apr 201909:30 > 11:39
N1

U Bosni i Hercegovini će u narednom periodu biti uspostavljena 4G mobilna mreža, a ovoj temi i digitalizaciji u BiH govorio je Predrag Kovač, direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Kaže kako, uvođenjem 4G mreže kreće nova digitalna revolucija u BiH.

“Sve usluge koje pružaju telekom operatori će biti mnogo kvalitetnije i to je ono što nosi 4G mreža sa sobom. Znači mnogo veće brzine, mnogo više interneta”, ističe Predrag Kovač za N1 te dodaje:

“Sigurno je da će stanovništvo osjetiti značajnu korist jer brzine koje se u ovom slučaju pružaju korisnicima su mnogo veće. Sve ono što nudi internet u ovom trenutku će biti dostupnije na svakom dijelu teritorije BiH, svakom korisniku bez obzira o kom telekom operatoru se radi. S obzirom da smo kasnili, ne idemo sa 4G mrežom nego 4G+ koja pruža više mogućnosti nego na samom početku ove tehnologije. Siguran sam da će komercijalizacija ove usluge početi 8. maja i nadam se da će stanovništvo relativno brzo osjetiti napredak.”

Evropska komisija u Briselu donijela je odluku kojom je odobreno učešće RAK BiH na sastancima Odbora regulatora, Radne grupe BEREC-a i BEREC ureda.

“Bosna pristupa u ovom trenutku BEREC-u a neobično je to što članstvo u BEREC-u imaju pretežno članice EU i države kandidati za članstvo u EU. BiH nije nijedno od toga,6z7¸¸¸87u7u8zzzu ali smo ipak pozvani da prisustvujemo svim sastancima kao članica, naravno bez prava glasa. To je grupa u kojoj se donose sve strateške odluke kad je u pitanju razvoj ove oblasti u Evropi tako da ćemo i mi sa svim znanjima i iskustvima koje imamo biti na samom izvoru i zbog toga će BiH moći prevazići ove jazove koji su postojali u prethodnom periodu”, kaže Kovač.

Tokom 2019. godine Regulatorna agencija za komunikacije BiH predsjedava Evromediteranskom regulatornom grupom (EMERG), direktor RAK-a BiH objašnjava zašto je to dobro:

“Prisustvo u svim regionalnim udruženjima nam mnogo znači jer zemlje iz regije imaju slične probleme pa je zajedničkim nastupima mnogo lakše i jednostavnije riješiti probleme i u BiH. Ne samo kroz ovu mrežu, nego i kroz saradnju na mnogo manjem regionalnom nivou, ato su zemlje iz okruženja BiH, mnogo lakše i mi u BiH rješavamo svoje probleme.”

Sporazum o roamingu za Zapadni Balkan treba regionu donijeti nula troškova roaminga do ljeta 2021. godine.

“Sporazum je potpisan na digitalnom samitu u Begoradu, šest zemalja bi međusobno trebale da imaju bukvalno nula cijena rominga. Prilagodićemo se cijenama koje su na snazi u EU a nakon toga BiH bi trebala da uđe u mrežu evropskih zemalja”, smatra Kovač.

Dokle smo sa procesom digitalizacije u BiH?

“Dugo to traje, ali postoje značajni pomaci koji su se desili zadnjih dana. Ja se nadam da će relativno brzo biti izgrađena mreža za digitalno emitovanje televizijskog signala u BiH. Zbog svih barijera i procedura koje postoje u formiranju državnom multipleks operatora RAK dugi niz godina pokušava da nađe alternativno rješenje i mislim da smo na dobrom putu.”

Regulatorna agencija za komunikacije u maju će biti koorganizator regionalnog sastanka SEE 8 za sve ustanove koje mogu doprinijeti razvoju interneta u regionu. Organizuje ga krovna internet kuća i regionalni internet registar sa sjedištem u Amsterdamu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad