VIDEO: Gordana Tadić o obavještajnoj aferi

Vijesti 19. apr 201912:20 > 12:25
N1

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine komentarisala je navode o vrbovanju državljana Bosne i Hercegovine, te je pojasnila istragu Tužilaštva u ovom predmetu.

Podsjećamo, ranije je donesena odluka da se neće voditi istraga protiv tri osobe – Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti BiH, novinara Mate Đakovića i generalnog konzula Hrvatske u BiH, Ivana Bandića. Također govorila je i o pokrenutoj istrazi protiv ministra sigurnosti BiH, Dragana Mektića. 

“Želim da kažem da u Tužilaštvu BiH nema predmeta afera, nego samo predmeti. Ovaj predmet je formiran na osnovu jednog saznanja portala, kojeg je potvrdio ministar Dragan Mektić. Želim da kažem da smo dali saopštenje za ovaj predmet i on još uvijek nije završen u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Meni je drago da imam priliku da dijelom objasnim o čemu se radi, obzirom da je u jednom dijelu predmet proglašen sa oznakom tajno”, kazala je u uvodu.

Tadić je istakla da se predmet radi u tri faze.

“Prva je da se utvrdi ono što je navedeno da su ova tri lica za koja je donijetna naredba o ne provođenju istrage učestvovala u vrbovanju stranih osoba i naredbom o neprovođenju istrage utvrđeno je da to nije tačno, konkretno za ta tri lica”.

“Što se tiče drugog dijela istrage koja se odnosi na ministra sigurnosti to radi postupajući tužitelj. Nemam pravo da učestvujem u konkretnim predmetima. Obzirom da su se ta saznanja pojavila na portalu, a ne u Predsjedništvu ili Vijeću ministara kako je to trebalo da bude, taj dio je urađen tako što je donijeta naredba o provođenju istrage. Rekla sam da je dio proglašen tajnim i to radi postupajući tužitelj”, navela je.

“Također, u Tužilaštvu BIH, ostao je i treći dio koji radimo putem međunarodne pravne pomoći, saradnja sa Hrvatskom i Slovenijom. Taj dio se privodi kraju. Naš tužitelj treba da ide u Novo Mesto da provjeri sve navode koji su dati tamo, nakon toga ćemo se oglasiti o trećem dijelu koji je dio predmeta. On se odnosi na sve aktivnosti koje su objavljene nakon portala. Sve aktivnosti poslije događaja gdje se pominju prva tri lica za koja je donijeta naredba o neprovođenju istrage”, odgovorila je na pitanje reporterke N1 Milice Vučetić.

To je jedna složena problematika, ocijenila je Tadić.

“Mislim da nije smjela doći do Tužilaštva uopšte, da su to obavještajne organizacije morale riješiti između sebe i da ni u kom smislu nije trebalo izaći u javnost, što je dovelo do uznemirenja građana u BiH, a Boga mi u cijeloj regiji”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad