Ibro Ćufurović deportovan iz Sirije u BiH

Vijesti 20. apr 201908:35 > 08:45
N1

Ibro Ćufurović iz Velike Kladuše deportovan je iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu. On se sumnjiči za kaznena djela organiziranje terorističke skupine protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama,

“Sud BiH, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva BiH, donio je 15. decembra 2015. godine, rješenje kojim je prema osumnjičenom Ibri Ćufuroviću određen pritvor u trajanju od mjesec dana od dana lišenja slobode. Isti dan Sud je donio i naredbu o raspisivanje potjernice za osumnjičenim. Ibro Ćufurović osumnjičen je da je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d) stav 2. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom terorizam iz člana 201. KZ BiH”, rečeno je ranije iz Suda BiH za N1.

Prema dostupnim informacijama, on je prije deportacije boravio u zatvorskom dijelu kampa Roj na sjeveroistoku Sirije, zajedno sa Arminom Čurtom iz Sarajeva.

VEZANE VIJESTI

Prema određenim dostupnim informacijama, u kampu Roj nalaze se i bh. državljani Edin Muftić, Nedim Mujčinović, Aldin Blagojević, te Elmedin Sinanović, za koje bi tek trebao početi proces provjera, te moguće izručenje. I tu nije kraj. Dug je spisak boraca tzv. Islamske države ili Al Nusra Fronta koji su se predali kurdskim snagama. Među njima i Amir Selimović i Alija Keserović. Objavljene su i AFP-ove fotografije Edvina Babića. U zarobljeništvu su prema trenutnim informacijama i Salem Hasić i Senad Kasupović, te bh. državljanin, Enes Borovac.

U kampu Roj se, prema nepotpunim podacima, nalazi 31 bh. državljanin. U drugom, kampu Hol, nema ni okvirnog broja, ali se zna da pristižu bh. državljani. Samo u tri mjeseca – broj onih koji dolaze jer nemaju gdje – porastao je sa 10 na 76 hiljada, podaci su ovo Međunarodnog komiteta crvenog krsta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad