Najviše doktora nauka u RS iz društvenih nauka, novinarstva i informisanja

Vijesti 20. apr 201913:32 > 13:32
Ilustracija

Na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj (RS) u prošloj godini su naučni stepen doktora nauka stekla 43 kandidata.

Po spolnoj strukturi, 65,1 posto njih su muškarci, a 34,9 procenata žene.

Kada je u pitanju starost, najviše ih je u dobi od 35 do 39 godina, a samo jedan kandidat ima manje od 30 godina, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

I jedini i drugi su najviše birali društvene nauke, novinarstvo i informisanje.

Doktorskih disertacija iz oblasti društvenih nauka, novinarstva i informisanja je 32,6 posto od ukupnog broja, iz sektora poslovanje, administracija i pravo 27,9 posto, dok je najmanje iz oblasti prirodne nauke, matematika i statistika 2,3 posto i obrazovanje 2,3 posto.

Zvanična statistika pokazuje da je visoku akademsku titulu najviše kandidata odbranilo na banjalučkom Univerzitetu, te Panevropskom univerzitetu Apeiron i Univerzitetu za poslovne studije.

Lani je na visokoškolskim ustanovama u RS 41 kandidat stekao naučni stepen magistra nauka, 378 kandidata zvanje mastera, a 111 kandidata je osiguralo stručni stepen specijaliste.

Najveći broj magistarskih i master radova, odnosno specijalističkih ispita, je iz oblasti zdravstvo i socijalna zaštita (23,2 posto), društvenih nauka, novinarstva i informisanja (19,1 posto) i humanističkih nauka i umjetnosti (14,3 posto), dok je ponovo najmanji broj iz sektora prirodne nauke, matematika i statistika (4,3 posto) i usluge, svega 0,2 posto.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad