Dodik: Granica između RS i Srbije ne postoji

Vijesti 20. apr 201921:17 > 21:33
Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kaže da je skup "Budućnost Srbije" koji je održan u Beogradu pokazao da su Srbi iz Srbije i Republike Srpske jedan narod sa izraženim identitetom. Dodik je za RTS istakao da je Beograd centralno mjesto za Srbe iz RS i da se ne možete riješiti "balkansko pitanje", a da se Srbi drže dezintegrisani.

On je za Dnevnik Radio televizije Srbije (RTS) rekao da je “Beograd centralno mjesto za Srbe iz RS i da se ne možete riješiti ‘balkansko pitanje’, a da se Srbi drže dezintegrisani”.

“Do sada smo dijeljeni po tome kako su nas tretirali – kao bosanske Srbe, Srbe u Hrvatskoj, hrvatskim Srbima, kosovskim Srbima. U suštini se radi o tome da smo jedan narod sa identitetom koji je jak i ovaj skup (miting SNS u Beogradu) je bio manifesticija tog jedinstva. Na njemu je bilo mnogo ljudi iz RS, iz Crne Gore, sa Kosova. Bilo je onih koji su došli iz Hrvatske”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, “za Srbe u RS, Beograd je centralno naše mjesto, naš reprezentant u svakom pogledu”.

“To što neko želi u Sarajevu da mi budemo privučeni ili privrženi Sarajevu to je imaginacija ne samo ovog vremena, nego traje kroz vijekove”, dodao je Dodik.

Na pitanje o nekoj vrsti integracije između Srbije i Republike Srpske, ali i dijela Crne Gore, Dodik je odgovorio da “mnogi smatraju da je to neka vrsta realnosti”.

“Ne možete vi riješiti ‘balkansko pitanje’, a držati dezintegrisane Srbe, i ne dozvoliti njima ista ona prava koja ste samo malo prije dozvolili Hrvatima da imaju svoju državu, da su okupljeni većina njih tu, i na nekim drugim prostorima”, rekao je Dodik.

O granici između BiH i Srbije, on je izjavio: “Granica prema Srbiji ne može da bude zatvorena, ona za nas i ne postoji, to može da bude neka administrativna linija i ništa više. Bilo je na Predsjedništvu zahtjeva da se stavi vojska na granicu, navodno da se prepriječi ulaz migranata, što sam, naravno, odbio. Odbijam i da dođe i Fronteks i bilo ko na granicu prema Srbiji, to je za mene neprihvatljivo. Dok ja sjedim u Predsjedništvu takve odluke se neće desiti”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad