Trifunović za N1: Mi se šalimo 'dobro je dok ne puca', ali nas Evropa tako gleda

Vijesti 24. apr 201919:00 > 25. apr 2019 07:13
N1

Aleksandar Trifunović, glavni urednik magazina BUKA komentarisao je najave rezervnog sastava MUP-a Republike Srpske.

“Ratni sukob u BiH ne vidim na horizontu. Ne vidim da postoje zainteresovane strane, svi se gade i groze mogućnosti uzimanja puške. Kada vi u društvu koje ima ovolike tenzije, dodatno naoružavate ljude, kroz neku vrstu rezevnog sastava – to postavlja pitanje što će vam toliko naoružanih ljudi. A to radi partija koja se zaklinjala na demilitarizaciju. Dodik se zalagao za to. Naoružavate jedinicu poreskim sredstvima kojih nema. Vi uvaljujete novu bijedu u entitet koji vodite. Ne mogu se oteti utisku da je to neka lična želja aktuelnog ministra policije, da ima još više policije”, ocijenio je Trifunović za N1.

On je podsjetio na prvu posjetu aktuelnog sastava Predsjedništva BiH Briselu.

“Najveća vijest s tog događaja je da su njih trojica sjedili na večeri i večerali. Jedu zajedno. Očekivali su da se pokolju escajgom, tako nas gleda Evropa. To što se mi šalimo ‘dobro je da se ne puca’, nas Evropa tako gleda. Ko god može obezbijediti ovu vrstu mira, gdje je nedovršeni rat, ali i nedovršeni mir – on je za njih dobar. Zanosimo se da neko u EU razmišlja o dijelovima govora Dodika, Čovića ili Izetbegovića”, poručio je.

Što se tiče novih zakona o javnim okupljanjima u Republici Srpskoj, Trifunović je rekao da Dragan Lukač želi restriktivnije zakone u RS, a kada prezentuju taj zakon – uzmu primjere iz najrestriktivnijih društava.

Izmjene zakona o nabavci i nošenju oružja?

“Imate lažnu podjelu na ‘mi’ i ‘oni’ kroz politiku, da vas neko štiti u Banjaluci od Sarajeva. A njihove reakcije se učine da su neobično dogovorene i da tako trebaju biti. Mi ćemo idućih mjeseci zaboraviti probleme, bavit ćemo se naoružavanjem ljudi, koja će ići kroz medije, a broj onih koji su razmišljali da idu će postati veći. Od koga će se onda braniti?”, ispričao je Trifunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad