"Dodik i Vučić nemaju interes da svi Srbi žive u istoj državi"

Tanjug

Vlast u Prištini neće dozvoliti formiranje Republike Srpske na Kosovu, poručuje Hašim Tači nakon sastanka u Berlinu i dodaje kako su odnosi Bosne i Hercegovine i Kosova na najnižem mogućem nivou. Nije ovo prvi put da se Kosovo i RS dovode u isti kontekst. Ranije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik crtao karte na kojima je doslovno "razmjenio Kosovo za RS". Ovakvu mogućnost, nakon povratka iz Berlina, odbacio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Tema sastanka Samita u Berlinu bio je odnos Beograda i Prištine. Odnosi unutar Bosne i Hercegovine, te BiH sa drugim zemljama, bar prema agendi, bili su van fokusa. No nakon zvaničnih razgovora druga priča.

I ovaj put često su se u istoj rečenici nalazili Kosovo i RS, i dok Denis Zvizdić potcrtava da se ne smije povlačiti paralela između nezavisnosti Kosova i eventualnog otcjepljenja RS, Hašim Tači tvrdi da neće dozvoliti formiranje Republike Srpske na Kosovu, odnosno formiranja Zajednice srpskih opština po uzoru na RS.

Vlasti Srbije od potpisivanja Briselskog sporazuma traže formiranje Zajednice. Na tome su insistirali i čelnici EU, no Tači poručuje da na Kosovu neće postojati “neka asocijacija za koju Srbija misli da će imati neka izvršna ovlaštenja”.

“Jasan je cilj Srbije da stvori Asocijaciju srpskih opština sa izvršnim ovlaštenjima po ugledu na Republiku Srpsku, a mi to nećemo dozvoliti”, ističe Tači.

Neće, kaže Tači dozvoliti ni povlaćenje granica po etničkom principu. Sa istim stavom iz Brisela se vratio i predstavnik BiH Denis Zvizdić.

“Crtanje novih granica, pogotovo razmjena teritorija po etničkom princpu, koja je Bogu hvala, to je zaključak sastanka, ta ideja je trajno otklonjena. Ali bi otvorila Pandorinu kutiju sa nesagledivim poslijedicama po čitav region”, ocjenjuje Zvizdić.

Iako su imali isti stav o razgraničenju, Tači poručuje odnos BiH i Kosova je na najnižem nivou, to se tvrdi moglo vidjedi tokom diskusije predstavika BiH na samitu u Berlinu. Ovaj sastanak nije donio ništa dobro ni odnosima Sarajeva i Beograda, iako je Zvidić pred učesnicima potvrdio da BiH ne priznaje Kosovo jer ne postoji unutrašnji konsenzus.

“Iz ovoga što je Zvizdić govorio trebalo bi da proistekne da oni nisu za priznanje Kosova, a zamalo da kažem Alija, ali Bakir Izetbegović je za priznanje Kosova. Pa čekajte, što se čačkate? Kakav je to način, mislite možete nas da udarate po glavi koliko hoćete, samo je važno da to ne važi za vas”, kaže Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije.

Zvizdić s druge strane poručuje kako nema nikakve veze između nezavisnosti Kosova i ideje o otcjepljenju RS. Njegov zamjenik Mirko Šarović s druge strane poručuje da ovakve poruke kvare dobre odnose Srbije i BiH.

“Ja mislim da i jedna i druga strana, koliko je to god moguće, treba da izbjegavaju ovu vrstu retorike. Potpuno je jasno BiH nije priznala Kosovo jer nema konsenzusa za takvo nešto. Trpimo sankcije i takse nepravedne i suprotne CEFTA-i upravo zbog toga”, pojašnjava Šarović.

Ideju prekrajanja granica više puta je aktuelizovao prvi čovjek Predsjedništva BiH Milorad Dodik crtajući karte na kojima je RS dio Srbije.

“Bez obzira što i gospodin Dodik i gospodin Vučić u zadnje vrijeme više puta spominju da misle da bi svi Srbi trebali da žive u granicama iste države, ali je jasno da tu ne postoji interes niti gospodina Dodika, niti gospodina Vučića. Gospodin Dodik ne bi želio da bude druga rupa na svirali, niti bi gospodin Vučić želio da ima takmaca za vlast u Srbiji”, zaključuje Srećko Latal, politički analitičar.

Sastanak u Berlinu, prema ocjenama mnogih prošao je bez rezultata. Novi, u istom formatu bi se trebao održati 1. jula u Parizu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad