Savez logoraša u BiH na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama logora Mauthausen

Vijesti 03. maj 201913:36 > 13:43
N1

Delegacija Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini prisustvovaće ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama zloglasnog nacističkog logora Mauthausen kod Linza te na ovom značajnom događaju predstavljati Bosnu i Hercegovinu, kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnja, 74. po redu, komemoracija žrtvama logora Mauthausen, pod nazivom “Nisu brojke – to su ljudi“ održaće se 05. maja sa početkom u 11,00 sati, a pored prigodnog programa koji će uključivati i niz obraćanja, uslijediće i polaganje cvijeća na centralnom sarkofagu. Nakon toga delegacije država će obići mjesta na kojima se nalaze spomen ploče posvećene njihovim građanima te položiti cvijeće i odati dužnu počast.

“Godišnja komemoracija u Mauthausenu predstavlja izuzetno značajan događaj internacionalnog karaktera, kojem prisustvuje između 35000 i 40000 ljudi (žrtve i članovi porodica žrtava, predstavnici organizacija žrtava i drugi građani), među kojima u pravilu budu prisutni i brojni zvaničnici država iz cijelog svijeta (predsjednici, premijeri, ministri itd.)”, stoji u saopštenju predsjednika Saveza logoraša u BiH.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini je, od strane organizatora pozvan da predstavlja BiH na ovogodišnjoj komemoraciji. U sklopu zvaničnog programa, delegacija Saveza logoraša u BiH položiće cvijeće ispred centralnog sarkofaga i ispred spomen ploče bosanskohercegovačkim građanima, žrtvama koncentracionog logora Mauthausen.

“Podsjećamo, u saradnji sa Centrom savremenih inicijativa Austrije, pokrenuli smo, prije nekoliko godina, aktivnosti na postavljanju spomen-ploče žrtvama logora Mauthausen kod Linza/građanima Bosne i Hercegovine, da bi, 15. maja 2016. godine došlo i do konačne realizacije ideje, nakon što je, prilikom godišnje komemoracije žrtvama logora Mauthausen, svečano otkrivena spomen ploča posvećena građanima Bosne i Hercegovine/žrtvama Mauthausena”, naglasio je Jasmin Mešković.

U logoru Mauthausen bilo je zatočeno više stotina građana Bosne i Hercegovine, o čemu tačne podatke nažalost nema niko. Veliki broj njih je ubijen u ovom koncentracionom, dok je značajan broj logoraša sa prostora Bosne i Hercegovine preživio.

Logor Mauthausen formiran je 1938. godine, a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatvoreno oko 200.000 ljudi. Polovina njih nije preživjela. Logoraši su radili u kamenolomu i industriji oružja a zadnje likvidacije izvršene su neposredno pred oslobođenje 05. maja 1945. kada su u logor ušle američke snage.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad