Sve što trebate znati o ramazanu u BiH

Vijesti 03. maj 201917:21 > 17:22
Anadolija

U nedjelju uvečer počinje najodabraniji mjesec za muslimane - ramazan. To je mjesec posta, oprosta i zajedništva, ali i mjesec ključnih događaja u historiji muslimana.

U ramazanu je i najodabranija noć Lejletu-l-Kadr, “bolja od hiljadu mjeseci”, u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur'ana, ali i Noć bitke na Bedru ili Lejletu-l-Bedr, događaj koji je odredio smjer historije islama.

Tokom ovog mjeseca naređen je post. U Kur'anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili”. (el-Bekare, 183.) Post je obavezan svakoj fizički i psihički zdravoj i punoljetnoj osobi, muslimanu i muslimanki (u islamu se pod punoljetstvom podrazumijeva pubertet). To je treći temelj islama.

Post znači uzdržavanje od hrane i pića, ali i lošeg govora, loših djela, loših misli, od rane zore (sehura), pa do večeri (iftara). U Kur'anu se snažno naglašava duhovna, moralna, socijalna i zdravstvena dimenzija posta.

Ramazan je i mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, imaju tradiciju učenja Kur'an, slušanja mukabele i organizuju zajedničke iftare i sehure.

Poslanik islama Muhammed a.s. je kazao: “Trojici se ne odbija dova – postaču dok se iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda”.

Prvi dan posta za Sarajevo počinje sa zorom (3:26 sati) u ponedjeljak, 6. maja, a završava sa iftarom 3. juna (20:28 sati).

Lejletu-l-Bedr nastupa u akšam 21. maja (20:17 sati), a Lejletu-l-Kadr u akšam 31. maja (20:27 sati).

Bajram-namaz je u utorak, 4. juna u 5:44 sati.

Vaktiju za Sarajevo možete pogledati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad