'Ni Vlada ni Teritorijalna odbrana nisu organizovale zločin u Dobrovoljačkoj''

Vijesti 03. maj 201918:43 > 19:29
N1

U nekadašnjoj ulici Dobrovoljačka u Sarajevu danas je obilježena godišnjica događaja od 3. maja 1992. godine. Udruženje Zelene beretke i ove godine organiziralo je tradicionalno okupljanje i polaganje cvijeća za stradale branioce grada.

Na današnji dan prije 27 godina, prilikom povlačenja pripadnika JNA iz kasarne na Bistriku došlo je do sukoba s pripadnicima Teritorijalne odbrane BiH u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici kada su stradali vojnici JNA.

I dalje se spekulira o broju ubijenih nekadašnjih pripadnika JNA.

Desetine pripadnika bivših Zelenih beretki, boraca Armije Republike BiH i građana Sarajeva odali su počast stradalim saborcima i sugrađanima koji su poginuli ratnih godina u Sarajevu i koji su, kako poručuju, ostavili svoje živote u temeljima BiH. Nekadašnji pripadnici Teritorijalne odbrane BiH ističu 2. i 3. maj kao važne datume kada je odbranjen glavni grad BiH. Već 27 godina različita su tumačenja o tome šta se desilo u Dobrovoljačkoj.

“Mi godinama govorimo jedno, a oni drugo. Evo zadnjih par godina više ne dolaze tu. Jer su oni samo vidjeli, kad je Kukanjac rekao imenom i prezimenom ko je poginuo ovdje u Dobrovoljačkoj. I to je prava istina i to ne može niko da pobije”, tvrdi Dževad Topić Topa, ratni komandat Vojne policije Sarajevo.

Tog ratnog 3. maja 1992. godine bila je dogovorena razmjena tadašnjeg vrha Druge vojne oblasti i vojnika iz kasarne Bistrik u zamjenu za predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Aliju Izetebegovića, koji je otet dan ranije na Međunarodnom aerodromu Sarajevu vraćajući se mirovnih pregovora iz Lisabona. Međutim kolona vozila JNA sa 261 osobom zasutavljena je u nekadašnjoj Dobrovljačkoj ulici u Sarajevu. Prema navodima Tužilaštva BiH tada je ubijeno 7, a ranjeno 14 osoba. S druge strane srbijanske vlasti tvrde da je tada poginulo 42 vojnika JNA. Milutin Kukanjac nekadašnji komandant 2. vojne oblasti u jednom od svojih posljednjih intervjua izjavio je da 3. maja u Dobrovoljačkoj stradalo 6 osoba, a sve ostalo je pokušaj komande JNA da se opravda za propao pokušaj zauzimanja Sarajeva i velike gubitke 2. maja.

“Moramo napomenuti i 2. maj koji je ključni za sva naredna dešavanja. To je datum kada je bivša JNA konačno pokazala svoje pravo lice i stala na stranu agresora i agresije”, kaže Vahid Alić, komandant Zelenih beretki Stari Grad.

Prije devet godina uhapšeni su bivši član Predsjedništva Ejub Ganić u Londonu, kasnije i general Jovan Divjak u Beču, ali su pušteni na slobodu.

“Kad sam se popeo na transporter pitao je Alija (Izetbegović): ‘Divjak ko to zaustavlja, dogovorili smo da se ide’. To što se desilo da se desio zločin treba da se utvrdi i da odgovara. Ponavljam da moja saznanja idu dotle da ni Vlada ni Teritorijalna odbrana nije organizovala taj zločin. Nego su to pojedinci. To je reklo i Tužilaštvo BiH kada je oslobodilo nas 12, da će se do kraja ići da se vidi koji su to pojedinici, koji su činili zločin”, priča Divjak, bivši general Armije RBiH.

Tužilaštvo BiH 2012. godine obustavilo je istragu u slučaju Dobrovoljačka, ali u novembru prošle godine državno Tužilaštvo ponovo je pokrenulo istraga protiv 5 osoba za slučaj “Dobrovoljačka”. Među tim osobama je i Jusuf Pušina, bivši ministar MUP-a RBiH.

“Obzirom da sam jedno od lica protiv kojih se vodi krivični postupak i protiv koga je podignuta optužnica upravo i za Dobroovoljačku i svaki moj komentar bi mogao biti zlonamjeran i usmjeren protiv mene. Ali generalno što želim reći da je o toj optužnici raspravaljao i Haški sud i nije našao elementa krivičnog djela”, ističe Pušina.

Haški sud je utvrdio kako nema elemenata za pokretanje postupka protiv generala Jovana Divjaka, a bitku u Dobrovoljačkoj u Haagu su označili legitimnom vojnom operacijom. Ni ove godine u bivšoj Dobrovoljačkoj nije bilo porodica poginulih vojnika JNA, koji traže da se podigne spomen ploča ubijenim u Dobrovoljačkoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad