"Bosanski atlas ratnih zločina" predstavljen u Zagrebu

Vijesti 08. maj 201916:40 > 16:45
Anadolija

Direktor Istraživačko dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača u Novinarskom domu u Zagrebu predstavio je danas "Bosanski atlas ratnih zločina".

Mirsad Tokača istaknuo je kako je “Bosanskom knjigom mrtvih” objavljenom prije šest godina i predstavljenom u HND-u razmjer zločina počinjenih u BiH tijekom posljednjeg rata sveden na realnu mjeru.

“Vidjeli smo da je to početni korak onoga što bi bilo vraćanje digniteta žrtvama i omogućavanje porodicama da vide što se, gdje i kada dogodilo”, kazao je Tokača.

Tokača je rekao kako je “Bosanski atlas ratnih zločina” digitalni memorijal koji pruža mogućnosti da se na njemu plasira ogromna dokumentacijska osnova.

“Umjesto suočavanja imamo negiranje, što je oblik prihvaćanja počinjenog zločina i poziv na novi zločin, a naš Bosanski atlas ratnih zločina je odgovor na to”, kazao je Tokača.

Anadolija

“Svaka zajednica, zajednica žrtava i zajednica počinitelja imaju različit pogled na suočavanja s prošlošću. Nije isto suočiti se s prošlošću iz pozicije majki Srebrenice i nas koji smo preživjeli opsadu Sarajeva i onih koji su bili na brdima. Naše prošlosti su različite”, poručio je Tokača.

“Bosanski atlas ratnih zločina” koristi Google Earth tehnologiju i dokumentarne dokaze iz arhiva IDC-a i drugih izvora kako bi izgradio kompletnu, pogodnu za pretraživanje i geografski preciznu sliku mjesta ratnih zločina, ratnih razaranja i svih ljudskih gubitaka.

Svatko tko ima pristup internetu može pristupiti Atlasu i koristeći Google Earth zumirati kartu BiH, izabrati sadržaj koji ga interesira i dodatno zumirati sva područja u državi te vidjeti lokacije masovnih grobnica, masovnih silovanja i ubojstava, mjesta uništenih kulturno-povijesnih, vjerskih i gospodarskih objekata, mjesta komemoriranja i spomen obilježja povezana s tim događajima u periodu 1992. – 1995.

Tokača je naglasio kako je internetsko izdanje omogućeno sa svrhom da podaci budu dostupni svim zaintresiranima, posebno mlađim ljudima.

Regionalne prezentacije ovog atlasa se organiziraju u partnerstvu s Forum ZFD BiH (Forum civilna mirovna služba).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad