Chakrabarti: EBRD je snažan promotor i prijatelj regiona Zapadnog Balkana

Vijesti 08. maj 201920:41 > 20:42
Fena/EBRD

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je snažan promotor i prijatelj regiona Zapadnog Balkana i mi vjerujemo da ovaj region ima ogroman potencijal zahvaljujući prirodnim resursima, dobroj radnoj snazi, kao i strateškom geografskom položaju – izjavio je danas u Sarajevu na pres-konferenciji predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti nakon Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a.

Bila je to prilika, kako je dodao, da guverneri, koji predstavljaju 69 članica, razgovaraju, predstave šta je urađeno u proteklom periodu, te da dogovore okvire za buduću saradnju.

– Mi smo 2018. imali nivo investicija gotovo rekordnih 9,5 milijardi eura, 400 projekta… To je još jedna godina kada smo postigli veoma dobar uspjeh i mnogo različitih aktivnosti na tri kontinenta. Jedno od naših najvećih postignuća jeste da je 36 posto svih naših investicija bilo u zelenu ekonomiju – istakao je Chakrabarti.

Dodao je da je veoma ponosan na saradnju koju je EBRD ostvario sa vlastima u BiH i u smislu podrške u provođenju složenih reformi.

–  Zbog reformi koje se provode imat ćemo ove godine u BiH, rekordno, 400 miliona eura investicija. To je duplo u odnosu na prošlu godinu zbog činjenice da se provode reforme – naglasio je Chakrabarti, dodajući da je  veoma ponosan na činjenicu da je to rezultat rada i njegovog tima.

Govoreći o sastanku Odbora guvernera EBRD-a, Chakrabarti je rekao da će banka u narednim godinama nastojati uraditi više nego što je bio slučaj u proteklom periodu. Dodao je da je zapadni Balkan region u koji ova banka po glavi stanovnika ulaže više nego u bilo koji drugi u kojem djeluju.

–  Ove godine se nadamo da ćemo uložiti  više od deset milijardi eura u postojećim operacijama u državama u kojima radimo. Najveći je to iznos do sada. Veoma je bitno da to budu visokokvalitetene  investicije i da nikakvog pada u standardima ne bude. Među našim investicijima prošle godine 1,1 milijada eura je bila u u region zapadnog Balkana. Od toga je 200 miliona bilo ovdje u BiH – dodao je Chakrabarti.

Podsjetio je da se ove države nalaze na putu ka EU i kako bi ostvarile uvjete za članstvo one moraju unaprijediti svoje standarde, institucije, a makroekonomska stabilnost će također biti važan dio svega toga.      

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad