SDA i HDZ protiv formiranja rezervnog sastava u FBiH

Vijesti 14. maj 201917:46 > 19:19
N1

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održao je sjednicu posvećenu sigurnosnoj situaciji. Donesena su i četiri zaključka. Od OHR-a zahtijevaju da neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti Republike Srpske u formiranju rezervnog sastava policije. Zastupnici od nadležnih državnih institucija traže procjenu sigurnosno-političke situacije. Pozivaju Vladu FBiH i kantonalne vlade da popune nedostajuće aktivne policijske sastave. Parlamentarci poručuju - ako RS formira rezervni sastav, isto će učini i Federacija.

Sjednica kao odgovor na prijetnje iz Republike Srpske, ili bespotrebno uznemiravanje javnosti – poslanici u dilemi. Iz Kluba SDA pozvali su na mudrost i taktičnost. Dati priliku međunarodnoj zajednici, u međuvremenu kroz resorno ministarstvo i Vladu, pripremati izmjene Federalnog zakona o policiji, po uzoru na one iz RS.

“Izazivanjem atmosfere straha, podgrijavanjem atmosfere straha od pojedinih struktura policijskih u BiH čini mi se da oni koji rade na rušenju ove države nastoje upravo da izazovu takvu pozornost kod građana, što je najveća opasnost i što je po meni i bio cilj”, smatra Ismet Osmanović, SDA.

Rezervni sastav policije trenutno ne, jer kažu u SDA, ne postoji opasnost. No, ako bude postojala – biće i rezervni sastav. Stav HDZ-a – ne rezervnom sastavu. Ali da – popuni aktivnih.

“HDZ BiH odnosno HNS je za to da se popuni broj nedostajućih policijskih službenika da se opremi na najmoderniji način. General Dorfer, zapovjednik snaga EUFOR-a je rekao da se može vidjeti da trenutni politički diskurs koji se odnosi na rezervne policijske snage u entitetima ne doprinose miru i stabilnosti u BiH. Mislim da je ovo sto posto tačno”, kaže Mladen Bošković, HDZ.

Više od hiljadu policajaca nedostaje u redovima federalne policije, te aktivnim sastavima kantonalnih policija. Iz Naše stranke pozivaju da se aktivnosti fokusiraju na opremanje postojećih sastava. Čak ni predlagač inicijative, član DF-a, kaže, nije nužda formiranje rezervnog sastava.

“Rezervni sastav jeste i može biti jedna od recipročnihi mjera, ali isto tako mislimo da je mnogo u ovom periodu i u uslovima narušenog stanja sigurnosti bolja aktivnost da se izvrši popuna aktivnog sastava, a može se popuniti jer postoje i ustavne i zakonske osnove za to. Ili čak formirati posebnu jedinicu za specijalne namjene”, ističe Hajrudin Žilić, DF-GS.

U međuvremenu iz klupa SDP-a stavovi – rezervni sastav u RS je formiranje paravojske. Federacije mora odgovoriti svojim rezervnim sastavom, ali koalicija DF-SDA-HDZ već je očigledna. I to će spriječiti.

“Kada bi se primalo u rezervni sastav policije mislim da bi u ovom trenutku na ovakav federalni budžet se mogla naći sredstva pa čak iz tekuće rezerve, ali mislim da od toga nema ništa jer je partner DF-a i SDA, HDZ jasno rekao da nema rezervnog sastava policije na federalnom nivou i da eventualno kantoni mogu odlučivati o rezervnim sastavima, a Federalni parlament ne može nikako uticati na politiku kantona”, poručuje Irfan Čengić, SDP.

Stoga je bilo i poslanika koji su smatrali da je sjednica besmislena. Da samo dodatno uznemiruje javnost. Na koncu čulo se i pitanje – ko bi popunjavao rezervne sastave kada građani svakodnevno i nemilice napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Priče o naoružavanju situaciju čine gorom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad