Sinoć je to bio most, danas ga nema

Vijesti 14. maj 201918:28 > 19:35
N1

Opadaju vodostaji rijeka Vrbas i Vrbanja. U Banjaluci i Čelincu probleme su izazvale bujične i podzemne vode, ali i klizišta. Građani uz obalu proveli su besanu noć, jer su im kuće poplavljene već deseti put.

Sinoć je to bio most, jutros ga nema. Žuta traka, i dio konstrukcije pokazuju mjesto na kojem je Vrbanja podivljala i odnijela privremeni pješački most. Sirene za uzbunu u Čelincu su se oglasile u 22 časa.

Mnoge kuće osvanule su pod vodom. Cijelu noć su mještani spašavali stvari sa donjih etaža.

N1: Svaki put besane noći?

Mještanka Čelinca: Kod komšija provodim noći, do jedan, do dva hodamo cestom.

Vrbanja se povukla više od dva i po metra u odnosu na sinoć. Linija na domu Kuzmanovića pokazuje da je unutra voda bila u visini 70 cm. Iza bujice je ostalo blato, vlaga. Ovoj porodici poplava je u dnevnom boravku 10. put.

N1: Vaša kuća imala skoro 70 cm vode, kakva je bila noć?

Aleksandar Kuzmanović, Čelinac: Bez sna, čitavo vrijeme smo budni od prekjuče. Od 12 je bio najveći udar do 1 sat, onda je stagnirala. Jutros se povukla i ostavila, vidite šta. Blato mulj, vode nemamo, nemamo čim ni čistiti. Sa bagerom su pokidali i telefoniju, vodu, struju.

Jedna od najbujičastijih rijeka u Evropi, pokazala je svu snagu. Pet centimetara falilo je da se Vrbanje izlije u grad.

No, uređeno novo korito rijeke, spasilo je stvar. Problemi i u komunikaciji, tokom dana zbog odrona Čelinac je bio odsječen i u pravcima ka Banjaluci i ka Kotor Varoši.

“Imamo veliki broj klizišta, oštećene infrastrukture, 100 domaćinstava pod vodom. Vrbanja je pala za 2-3 metra, ali puno ljudi je još pod vodom”, upozorava Momčilo Zeljković, načelnik Opštine Čelinac.

Tokom dana nadležni su sklanjali vreće s pijeskom iz grada, normalizovali saobraćaj. No, nekima su, nakon što je opasnost prošla, vreće bile teret.

U Čelincu nema pitke vode, obustavljena je nastava, a ta mjera na snazi će biti i sutra. U školu se neće ići u i u Tesliću, Novom Gradu, Kostajnici, Prijedoru i Kotor Varoši.

U Laktašima i Banjaluci zbog poboljšanja stanja sutra će biti nastave, a radiće i vrtići. Vrbas je u odnosu na sinoć opao za metar i po. Prognoze su optimistične i za druge rijeke.

“Sava na području Gradiške i Srpca blago raste, baš kao i na Rači. Una iznad Novog Grada blago stagnira. U narednim satima očekujemo ukupnu stagnaciju Une”, ističe Tomislav Šajić, direktor RHMZ.

A nakon sastanka Vladinog koordinacionog tima za poplave, zaključak:

“Sve institucije su ovaj put reagovale na vrijeme, sve što je rađeno, rađeno je da izbjegnemo veće materijalne štete i ne daj Bože gubitak ljudskih života, i mislim da smo uspjeli. Opasnost još nije prošla”, tvrdi Radovan Višković, premijer RS.

Opadanje nivoa pritoka Save, znači samo jedno: ova rijeka raste. A njen maksimum očekuje se 17. maja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad