PIC se oglasio o Dodikovim izjavama, bez podrške Rusije

Vijesti 15. maj 201913:24 > 13:30
N1

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) nedvosmisleno potvrđuje da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine te podržava ulogu koju one imaju kako u Bosni i Hercegovini tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija, navode iz PIC-a.

Predsjedništvo BiH je vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obavezu osigurati fukcioniranje Oružanih snaga BiH – što je isključiva nadležnost države – te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje.

“Mi podržavamo potpunu provedbu zakona u oblasti odbrane Bosne i Hercegovine, kojima se jasno definira lanac komandiranja, dužnosti, odgovornosti i ponašanje pripadnika Oružanih snaga BiH”, stoji u izjavi kojoj se Ruska Federacija nije pridružila.

Milorad Dodik je u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, između ostalog, ustvrdio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Također je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, “jer je to njihov dan”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad