Održana konferencija "Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja

Vijesti 16. maj 201914:35 > 14:38
Anadolija

Udruženje BH novinari, Banjalučki centar za ljudska prava i Fondacija "Friedrich Ebert" Banjaluka danas su u Banjaluci organizovali konferenciju i panel diskusije na temu "Novinarstvo i građani na udaru zakona i bezakonja (Napadi na novinare, zastrašivanje, cenzura, protesti, pravna zaštita, zakonska regulativa)", javlja Anadolija.

Glavne teme konferencije su uticaj zakona na medijske slobode i ljudska prava, lažne vijesti bez granica (off-shore mediji) i gušenje novinarstva i građanskih protesta cenzurom i pritiscima.

Đorđe Vuković, sa banjalučkog Fakulteta političkih nauka, istakao je da i novinari sami moraju zaštiti profesiju.

“Očekivati od političara, advokata, publike da novinarstvu vrati čast i snagu i mjesto u društvu koje mora da ima, a da sami tolerišu zloupotrebe važnog poziva, potrebno je da se vjernošću i lojalnošću etičkom kodeksu razotkrtiju oni koji zloupotrebljavaju profesiju zarad ličnih, partikularnih ideoloških, nacionalnih, privatnih ili bilo kojih dugih interesa”, kazao je Vuković.

Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari, rekao je da je ovo udruženje sačinilo konkretan prijedlog koji će uputiti zakonodavnim tijelima na svim nivoima vlasti, a čija je suština da se napadi na novinare tretiraju i sankcionišu kao napadi na službena lica.

“Mislim da će to dovesti do smanjenja broja napada. Suština je da damo prijedlog zakonodavnim tijelima, a hoće li uraditi – nisam baš optimista s obzirom da je dobar dio napada i prijetnji upućenih novinarima posljednjih godina zapravo iniciran iz istog političkog miljea kojem dostavljamo prijedloge da se ovo uvede u zakone”, kazao je Divković.

Vladimir Kovačević, novinar BN TV, izjavio je da se mora insistirati na otkrivanju nalogodavaca napada na novinare “jer, ako se sami ne pozabavimo time, očigledno je da oni koji bi trebali, institucije, tek pogotovo neće da se pozabave tim slučajevima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad