Latal za N1: Kako će se partnerstvo SDA – SBB – DF odraziti na Sarajevo

Vijesti 16. maj 201918:19 > 19:23
N1

SDA i SBB idu u koaliciju na državnom i federalnom nivou, potvrđeno je danas. Je li realno očekivati pomake u maju ili ćemo na vlast ipak sačekati? Zašto je SDA izabrala Radončića, šta možemo očekivati od osnivanja novih pokreta - teme su razgovora sa Srećkom Latalom, političkim analitičarom i regionalnim urednikom BIRN-a.

“Bh. blok je jedna vrsta pokušaja političkog marketinga koji ide u prilog gospodinu Dodiku, mada oni to nisu svjesni. Greška koju prave mnoge opozicione stranke u cijeloj BiH jeste da se fokusiraju na skidanje stranaka sa vlasti a ne na pravljenje reformi, boljeg životnog standarda. A stranke koje se baziraju na bošnjačkim glasovima imaju tu floskulu u predizbornoj kampanji da neće ici u vlast sa nacionalnim strankama što njih automatski isključuje iz vlasti”, kazao je Latal.

Predizobrnu kampanju na toj floskuli gradili su i Demokratska fronta i Stranka za bolju budućnost no u vlast sa SDA ipak ulaze, uz opravdanje da su kohezivni faktor koji uprkos ličnim animozitetima je vođen državotvornošću.

“Od rata pa na ovamo se stvarao konflikt između nacionalnog i građanskog. Mi nit imamo nacionalne, nit imamo građanske stranke. Imamo stranke koje se najčešće bave populistikom. Kada pogledate statute tih stranaka – gotovo su preslikani. Oni jedan drugom trebaju, tu još treba i Demokratska fronta, jer kod nas politika se na kraju nažalost svede na matematiku”, rekao je analitičar za N1.

Kako će se to novo partnerstvo DF, SBB-a i SDA sa SNSD-om i HDZ-om odraziti na Vladu KS, Latal ne može sa sigurnošću da tvrdi dodavši da fokus treba da bude na radu Vlada a ne ko će biti u vlasti:

“Svjestan sam da se pad Vlade kantonalne prognozira već nekoliko mjeseci. Već de facto mjesec dana se očekivalo da će oni ući u državnu vlast zajedno sa SNSD-om i HDZ-om. Puno tu ima nekih igara koje na kraju utiču na finalnu odluku ko će biti na vlasti u KS, Kantonu Tuzla, i konačno da li će se, kada i kako formirati Vlada državna i federalna.”

Latal, analitičar i regionalni urednik BIRN-a, prognozirao je da će doći do dodatnih problema ukoliko se vlast ne formira ubrzo:

“Moja informacija je da će se, ukoliko se državna vlast formira, formirati u narednih nekoliko dana – 7, 10, 15 dana. Ukoliko ne dođe do formiranja vlasti na državnom nivou, vjerovatno je da ćemo vidjeti ozbiljniju političku krizu, znači povlačenje SNSD-ovih, HDZ-ovih poslanika iz parlamenta.”

Istakao je kako će uslovi za ulazak BiH u NATO biti mnogo rigoroznijih od uslova za ulazak u Evropsku uniju:

“Jedan od osnovnih problema je nastao vezano za MAP koji je pogrešno postavljen, kako od SNSD-a tako od bošnjačkih stranaka. Od nečega što je tehnikalija, napravljeno je pitanje svih pitanja. MAP je u suštini šoping lista reformi koje ova zemlja, sa ovakvim političarima i pored aktiviranja neće uraditi u narednih 20 godina. Ja uopšte ne vidim perspektivu BiH u NATO-u u narednih 15 do 20 godina jer NATO ne želi da primi zemlje koje su ovako podijeljene.”

Na kraju, Latal je kazao da zbog političkih igara, građani koji su glasali za trenutne političare – zapravo se pitaju kakvi su to ljudi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad