Odnos BiH prema slučaju Šešelj: Šutnja je šamar žrtvama

Vijesti 01. apr 201518:36 > 18:43
N1

Nezainteresiranost i ignorantski odnos BiH u vezi sa cijelim slučajem Šešelj vrijeđa žrtve - kaže Mirsad Tokača iz informaciono dokumentacionog centra.

Ovdje je odsutna potpuno svijest da se sjećamo određenih događaja. Naša kultura sjećanja i naš odnos prema žrtvama je nešto što je zapanjujuće indolentno“, rekao je Mirsad Tokača.

BiH treba insistirati na pravdi i utvrđivanju odgovornosti, te zauzeti jasan stav u vezi sa postupcima haškog suda, mišljenja su naši sagovornici.

Novinar Ranko Mavrak kaže da je Vojislav Šešelj problem Srbije, ali najviše onih koji su patili i stradali u BiH. I država zbog toga ne bi smjela biti indiferentna.

Niko vjerovatno ne misli da je to njegova odgovornost i ne želi se dovoditi u poziciju da on odlučuje o nečemu što sutra može biti dodatni problem na sve drugo. Ovdje su svi više bili zabavljeni borbom za vlast i raspodjelu fotelja nego što su brinuli o onome što brine običnog čovjeka. Žrtve najviše brine kako će živjeti i dočekati bolju budućnost, ali i kako će zločinci biti kažnjeni. Za političare u ovoj zemlji to definitivno nije problem“, kazao je Mavrak.

Šešelja treba ostaviti u prošlosti i pustiti da se pravni eksperti bave njegovim slučajem, koji je od samog početka obiluje nelogičnostima.

To je jedan ozbiljan pravni problem i možda je problematično sa tog aspekta da nemamo dovoljno pravnih govora i protisaka koji ukazuju na besmisao onoga što se ddešava u ovm trenutku. Tako da s tog aspketa bi možda bilo korisno da se više govori o tome“, smatra Denis Džidić (BIRN).

Ocjena je da cijeli slučaj ne treba politizirati niti pridavati pažnju istupima haškog optuženika već insistirati na što skorijem sudskom epilogu.