Bh. institucije više vole kiriju, nego vlastiti prostor

Vijesti 01. apr 201518:44 > 18:58
N1

Uskoro treba da se dogodi masovna selidba državnih agencija iz prostora za koji se plaća zakup u nove objekte koje je Vijeće ministara kupilo za više miliona maraka. Međutim, nekim agencijama ideja o preseljenju se nije svidjela, pa su i dalje u zakupljenim prostorima, dok već kupljeni zjape prazni.

Državne agencije za prevenciju korupcije, te za nadzor nad tržištem jučer su odbile da se presele iz prostora za koji plaćaju kiriju, u nove prostorije u Istočnom Sarajevu, za koju je Vijeće ministara platilo milion maraka.

Nijedna od dvije agencije koje treba da budu preseljene u ovu zgradu u Istočnom Sarajevu, nisu preuzele ključeve. Ključevi se nalaze u Službi za zajedničke poslove inistitucija BiH. Šta će biti s njima, niko ne zna.

Na primopredaji ključeva jučer su bili predstavnici dvije agencije i Službe za zajedničke poslove. U Agenciji za prevenciju korupcije kažu da su ključeve donijela dva konobara iz Zajedničke službe, bez ikakvog zapisnika ili ugovora. Osim toga, tvrde da je 400 kvadrata malo za smještaj dvije institucije sa po 30 zaposlenika.

Formirana je komisija ispred agencije koje je otišla na lice mjesta, i nakon toga je napravila uvid. Uvidjela je da nema struje, da nema parking prostora, nema vrata na pojednim kancelarijama i tako dalje“, rekla je Sanita Sivić.

U firmi Teakom, od koje je Vijeće ministara kupilo prostor kažu da su ključeve predali još u ponedjeljak dvojici zaposlenika Službe za zajedničke poslove, te da predstavnici ove firme nisu bili na jučerašnjoj primopredaji.

Sead Dervišević i Borislav Gašo došli su sa ovim ovlaštenjem, u kojem se ne navodi njihova funkcija u Službi,  i ključevi od milionski vrijednog objekta su kod njih. Potpisali su i ovaj zapisnik.

S naše strane mi smo predali ključeve i svu dokumentaciju. Bila je njihova komisija, koja je pregledala prostor i mi dalje nemamo ništa s tim. Mi nismo više vlasnici prostora. Čuvali smo tri mjeseca prostor s kojim nemamo nikakve veze“, kazao je Mladen Zoran, vlasnik Teakoma.

Lukavičke muke oko preseljenja čeka i druge državne agencije. Vijeće ministara je lani objavilo javni konkurs za kupovinu više objekata u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru. Već je gotov novi objekat za agenciju za antidoping kontrolu u Tuzli, koja sada plaća kiriju, te se za njen rad godišnje izdvaja skoro 600 hiljada maraka.

U Banjoj Luci će se iz zakupljenog prostora, koji se mjesečno plaća skoro osam hiljada maraka, preseliti Agencija za razvoj visokog obrazovanja BiH.

Prošle godine državnim budžetom je predviđeno da se za zakup potroši 19 miliona maraka. Za kupovinu novih objekata, kojim se želi uštedjeti na zakupu prostora, planirano je da se potroši 27 miliona maraka.